Hlavní obsah

Ruský zbrojní průmysl sankce neohrozí, tvrdí Putin

– Moskva

Ruský zbrojní průmysl sankce Západu neohrozí, uvedl ve středu ruský prezident Vladimir Putin na setkání se zbrojaři na schůzi Komise pro vojenskotechnickou spolupráci. Zmínil, že letos se podařilo uzavřít zbrojní kontrakty za 7,5 miliardy dolarů. Problém ale Putin vidí v narušené kooperaci ruských a ukrajinských zbrojních závodů.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Indie je významným odběratelem ruských zbraní, nakupuje i vrtulníky Mi-8.

Článek

„Tento rok ruští výrobci zbraní podepsali nové exportní kontrakty za 7,5 miliardy dolarů. Všechny kontrakty zůstávají u hodnoty padesáti miliard dolarů,“ řekl Putin podle agentury TASS. Podle ruské agentury RIA Novosti Rusko letos navzdory sankcím vyvezlo zbraně a vojenskou techniku za 9,8 miliardy dolarů, přičemž za celý loňský rok činila hodnota tohoto vývozu 15,7 miliardy. Podle Putina necelých deset miliard představuje 70 procent všech dodávek zbraní sjednaných na letošek, takže pokles nebude razantní, přesto je patrný.

Klíčovými ruskými partnery jsou Indie, na niž připadá 42 procent ruského zbrojního exportu, a dále Čína, Ázerbájdžán, Venezuela a Alžírsko.

Foto: Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin ale vyzýval prodejce zbraní ke zvýšení úsilí při jednáních: „Měli bychom aktivně pracovat s našimi tradičními partnery i s novými zákazníky. Je důležité použít v praxi nové formy spolupráce s odběrateli zbraní a vojenských technologií. Mám na mysli systém pružných dohod, půjček a širší logistické podpory stejně jako další moderní a efektivní mechanismy nabízení výrobků na trhu.“

”Těší nás, že termíny realizace těchto programů jsou zcela přijatelné a finanční náklady jsou menší, než jsme předpokládali,” dodal ruský prezident.

Narušená spolupráce s Kyjevem

Ruská ekonomika se letos ocitla pod tlakem sankcí, které USA a Evropská unie vyhlásily v reakci na březnový zábor Krymu a podporu, kterou Moskva od dubna poskytuje východoukrajinským separatistům. Na situaci na východě Ukrajiny ve středu reagoval i ruský prezident, podle něhož na Donbasu navzdory příměří pokračuje občanská válka, která narušuje i kooperaci ruských a ukrajinských zbrojovek.

„U samých hranic Ruska neutichá občanský konflikt, v podstatě občanská válka,” řekl Putin. „Nehledě na minské dohody (o příměří) pokračuje ostřelování měst a stále ještě umírají civilisté,” zdůraznil.

Když mluvil o válce na Ukrajině, zmínil i to, jaké přináší problémy hospodářské spolupráci ve světě i mezi oběma zeměmi: „Mnoho řetězů spolupráce bylo přetrháno včetně těch s ukrajinskými partnery a společnostmi.“ Ruský vojenský průmysl odebíral hodně dílů z ukrajinských továren, šlo například o motory pro vrtulníky. Putin kvůli tomu už dříve vyzval ruské zbrojovky, aby za ně našly náhradu, nejlépe ve vlastní ruské produkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám