Hlavní obsah

Jaceňuk: Teroristy neplatíme, na východ přestaneme posílat sociální dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská vláda pozastaví výplatu sociálních dávek a dalších dotací v oblastech, které ovládají proruští rebelové, oznámil premiér Arsenij Jaceňuk. Země nebude podle jeho slov dotovat regiony ovládané „ruskými teroristy”. Slíbil, že od dodávek elektřiny a plynu je neodstřihne.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

„Dokud tato území budou kontrolovat samozvanci, vláda tam dotace nepošle,“ řekl Jaceňuk na zasedání vlády. „Až z Doněcka a Luhanska zmizí pryč ruští teroristé, neprodleně vyplatíme každému sociální dávky, na které má nárok,“ řekl Jaceňuk podle listu Ukrajinska pravda.

Vyplácet dotace regionům ovládaným „ruskými teroristy“ by podle premiéra znamenalo, že peníze „ukradnou ruští bandité, ale k lidem se (dávky) nedostanou“.

Předseda vlády současně slíbil, že vláda bude nadále dodávat elektřinu a plyn na povstalecká území, přestože rebelové za ně neplatí.

„Jsou tam naši občané a vláda nenechá tyto lidi zmrznout, protože to by vedlo k humanitární katastrofě. Je to naše území, jsou to naši lidé – a s teroristy se vypořádáme zvlášť,“ vysvětlil Jaceňuk. „Zima je před dveřmi. Jestli se zachováme tvrdě, dopadne to tvrdě v prvé řadě na naše občany. Budeme tam dodávat plyn a elektřinu,“ ujistil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám