Hlavní obsah

Rusko přesunulo k ukrajinským hranicím taktické rakety Iskander

Kyjev/Brusel

Rusko přesunulo k hranicím s Ukrajinou taktické rakety Iskander. Uvedl to v úterý podle agentury Interfax-Ukrajina ředitel ukrajinského Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Dodal, že na území obsazeném povstalci jsou nově rozmístěny protiletadlové rakety S-300. Jeho tvrzení ale nebylo možné ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém Iskander

Článek

„Přisunutí šesti jednotek taktických raket Iskander bylo zpozorováno v pohraniční zóně Ruské federace naproti Doněcké oblasti,“ uvedl Tymčuk.

Dodal též, že mezi Jenakyjevem a Makijivkou byly rozmístěny ruské systémy protivzdušné obrany. U Šachťarsku byly zjištěny protiletadlové raky S-300. Podle něj ale zatím nebylo zjištěno, že by byly zapnuty radary navádějící tyto rakety.

Podle Tymčuka také byla u Makijivky spatřena vojenská vozidla, která přijela z Ruska, ale byla opatřena ukrajinskou kamufláží i dvěma bílými identifikačními pruhy, které používá na svých obrněncích ukrajinská armáda.

„Síly ruských teroristických skupin se pořád přisouvají do oblasti Alčevsku, Stachanova a Pervomajsku, z Ruska přijela obrněná vozidla pro mechanizovanou brigádu Prizrak,“ dodal Tymčuk k vývoji v Luhanské oblasti.

NATO sleduje přesuny ruských vojsk

Severoatlantická aliance dál registruje přesuny ruských vojáků u hranic s Ukrajinou i pokračující ruskou podporu separatistům na východě země. „Cvičí je, dodávají jim vybavení a podporují je rozmístěním svých speciálních sil uvnitř východních částí Ukrajiny,” řekl po jednání s šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Velitel vojsk NATO v Evropě generál Philip Breedlove uvedl podle agentury Unian, že na Ukrajině separatisty cvičí na tři sta ruských vojáků.

Zvýšená ruská vojenská aktivita je podle Stolteberga realitou a aliance na ni odpovídá.

Štáb sil NATO v Evropě uvedl, že u hranic s Ukrajinou je značné množství ruských sil: „Na východní hranici Ukrajiny zůstává značné množství ruských vojáků včetně pohybů několika pluků taktického uskupení. Tyto pohyby mohou souviset s návratem na základny, nebo jde o přesun na nové pozice. V každém případě tyto pluky pokračují v destabilizaci situace.”

Generální tajemník zmínil i nárůst aktivity ruských vojenských letadel v okolí vzdušného prostoru členských států. Letos jich už bylo zachyceno přes stovku, což je více než trojnásobek všech loňských případů, řekl v úterý v Bruselu: „Zachytáváme ruské lety, ať už nad Atlantikem nebo na Baltu či v Černém moři.” Podle něj Moskva „ukazuje sílu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám