Hlavní obsah

Porošenko hrozí separatistům kvůli volbám, chce je odříznout od elektřiny

– Kyjev/Vídeň

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakci na nedělní volby v separatistických oblastech zostří postup. Zruší jim zvláštní status, zavede přísnější hospodářský režim a vyšle na východ další vojenské jednotky. Ohlásil to na úterním zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany. Pohrozil také omezením dodávek energií.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Vytápíme Doněck a Luhansk v podmínkách minusových teplot. Podle zákona bychom jim přitom už dávno měli odpojit jak plyn, tak elektřinu,” konstatoval Porošenko, podle něhož stát za dodávky nic nedostal.

Z Donbasu přitom Ukrajina nedostává uhlí potřebné pro provoz ukrajinských elektráren. To komplikuje beztak složitou energetickou situaci na Ukrajině.

Porošenko dále uvedl, že na východě země bude značně posílena kontrola na armádních kontrolních stanovištích s cílem omezit dopravu. Armáda tak chce zastavit pronikání výzvědných a diverzních skupin do ukrajinského vnitrozemí.

Prezident také potvrdil svá pondělní slova, že hodlá zrušit zářijový zákon o decentralizaci, jehož součástí byl plán rozsáhlé správní reformy v povstaleckých územích. Povstalci podle Porošenka nedělními volbami tyto plány sami zhatili, protože podle dohody z Minsku platí, že volby se mohou konat jen podle ukrajinských zákonů. [celá zpráva]

V případě, že se vzbouřenci nově zvolených orgánů vzdají, je Kyjev ochoten vydat nový zákon s novým datem voleb a s rozšířenou autonomií, slíbil prezident.

Kvůli napětí a hrozbě ofenzivy míní vyslat na východ další jednotky. [celá zpráva]

Generální tajemník OSN volby odsoudil

„Volby na východě Ukrajiny jsou nešťastným a kontraproduktivním krokem ve vývoji událostí. Vyzývám všechny strany, aby se rychle vrátily k úplnému dodržování minských dohod v souladu s jejich literou i duchem,” prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun na jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni v den, kdy se konala inaugurace povstaleckých prezidentů. [celá zpráva]

Generální tajemník OSN upozornil, že konflikt na východě Ukrajiny vytváří „dělící čáry” i za hranicemi regionu a ohrožuje možnosti řešení některých globálních problémů.

„Evropský parlament neuzná legitimitu voleb v samozvaných republikách Luhansk a Doněck, protože nebyly splněny základní ústavní předpoklady pro jejich platnost,” uvedl český europoslanec Pavel Svoboda, který v EP předsedá Výboru pro právní záležitosti. Separatistické volby označil za „volby v ukrajinských Sudetech” a ujistil, že evropští politici nesehrají roli někdejšího lorda Runcimana, který během mnichovské krize nutil československou vládu splnit „hanebné požadavky sudetských Němců, diktované Hitlerem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám