Hlavní obsah

V bojích během příměří zahynulo sto ukrajinských vojáků, Kyjev chce odvrátit ofenzívu

Kyjev

Od chvíle, kdy bylo vyhlášeno na východě Ukrajiny příměří, tedy od 5. září, zemřelo více než sto ukrajinských vojáků. Dalších šest set jich bylo zraněno, uvedl v úterý mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis. Prezident Petro Porošenko uvedl, že na východ země se vyšlou posily.

Foto: Reuters

Vyšetřovatelé na místě výbuchu na kontrolním stanovišti

Článek

„Bez ohledu na určité oslabení bojů, nepřestali bojovníci a ruská vojska s ostřelováním sil ATO (ukrajinské jednotky zapojené do protiteroristické operace proti povstalcům). Nevzdálili se od demarkační linie a pokračují v provádění útočných operací. Výsledkem toho je, že za poslední dva měsíce zahynulo více než 100 ukrajinských sloužících, okolo šesti set jich bylo raněno,“ uvedl Perebyjnis.

Tvrdé boje se odehrávají zejména u Debalceva, bojuje se o doněcké letiště a také u Mariupole, kde v úterý začali útočit separatisté. „V úterý ráno bojovníci Doněcké lidové republiky třikrát ostřelovali pozice sil ATO,“ uvedl představitel obranného sektoru M Pavel Horbunov s tím, že zasažena byla dvě místa. „V 7:30 stříleli z  Pavlopolje z tanků stojících mezi obytnými domy. Věděli, že nemáme právo jim odpovědět a neuděláme to.“

Foto: Reuters

Trosky auta zničeného u Mariupole výbuchem

Ostřelování si vyžádalo život jednoho ukrajinského vojáka, pět dalších bylo zraněno, uvedlo tiskové středisko ATO.

Při ostřelování použili separatisté i raketomety BM-21 Grad. Podle Horbunova ale nešlo o ofenzívu, i když  ATO uvádí, že separatisté přisunuli posily.

Do oblasti zamíří posily

Ukrajina v reakci na volby na Donbasu a v očekávání možného útoku separatistů posílí obranu východoukrajinských regionů novými jednotkami, oznámil na schůzi Rady národní bezpečnosti a obrany prezident Porošenko.

Nové jednotky zamíří k Azovskému moři, aby odvrátily možný útok ve směru Mariupol - Berďansk podél pobřeží. Další posily budou rozmístěny tak, aby bránily útokům na velká města Charkov a Dněpropetrovsk, řekl prezident. Posílena má být i obrana luhanské oblasti.

Porošenko dále uvedl, že na východě země se značně posílí kontrola na armádních kontrolních stanovištích s cílem omezit dopravu. Armáda chce zastavit pronikání výzvědných a diverzních skupin do ukrajinského vnitrozemí.

”Zůstáváme stoupenci mírového plánu, to však neznamená, že nebudeme připraveni k rozhodným akcím v případě pesimistického scénáře,” dodal Porošenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám