Hlavní obsah

Ruskou válečnou loď na Krymu pustošil požár

Sevastopol

Na velké ruské protiponorkové lodi Kerč, kterou opravují v Sevastopolu, v noci na úterý propukl požár. Více než hodinu trvalo, než se jej podařilo dostat po kontrolu, a ještě dopoledne se požár dohašoval.

BEZ KOMENTÁŘE: U Sevastopolu hořel křižník Kerč

 
Článek

Požár vypukl v 5:12 (3:12 SEČ), řekl TASSu mluvčí ruského námořnictva, kapitán Igor Dygalo. „Oheň se dostal pod kontrolu v 6:35 moskveského času. Žádný z námořníků, ani nikdo z civilního personálu neutrpěl při incidentu zranění,“ dodal.

Do hašení byly nasazeny i speciální hasící lodě, takže zasáhl jen oblast asi sto metrů čtverečných. Příčina požáru zatím není známa. Může souviset s právě prováděnými opravami.

Křižník Kerč, poslední ze sedmi plavidel třídy Nikolajev (v kódu NATO Kara), které je dosud v provozu, byl zařazen do služby v sedmdesátých letech. Koncem 80. let byl modernizován a přestavěn na protiponorkovou loď.

Foto: Reuters

Rus pozoruje dohašování lodi Kerč

Býval vlajkovou lodí Černomořské flotily, než jej v této roli vystřídal křižník Moskva.

Zpravodajská televize TVN 24 označila ohořelého „mohykána ze sovětských časů” za symbol bídného stavu ruské Černomořské flotily.

„Kerč je druhou největší lodí Černomořské flotily (...), neznamená to však, že je plavidlem silným či moderním. Spíše naopak. Je důkazem, jak špatná je situace s technickým vybavením flotily,” poznamenala TVN 24. „Loď je to zastaralá a její bojová hodnota je malá. Špatný technický stav měla alespoň částečně vylepšit oprava, ale teď není jasné, zda se tak stane. Pokud požár postihl klíčové prvky, může loď skončit ve šrotu, protože se oprava nevyplatí,” dodala polská stanice s tím, že tento osud už postihl ostatní křižníky této třídy.

Foto: Reuters

Z bývalého křožníku Kerč stoupal dým ještě dopoledne

Jen křižník Očakov ještě posloužil k ruskému ovládnutí Krymu. Loď byla potopena do plavební dráhy, aby zablokovala ukrajinská plavidla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám