Hlavní obsah

Kyjev zakazuje filmy s ruským hercem, který střílel po ukrajinských vojácích

– Kyjev

Na Ukrajině zakázala vládní komise pro film (Goskino) vysílat a promítal filmy a seriály, ve kterých hraje nebo které režíroval populární ruský herec Michail Porečenkov. Ten přiletěl na konci října do Doněcku a nechal se natočit, jak z kulometu vypálil několik dávek na pozice ukrajinských vládních sil.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský herec střílel na frontě z kulometu na ukrajinské pozice

 
Článek

„Na schůzi expertní komise pro uvádění filmů doporučila 3. listopadu Goskinu, aby zakázalo promítání, uvádění a půjčování 69 filmů, videí a seriálů s hercem, režisérem a producentem Michailem Porečenkovem,“ napsala Ukrajinská pravda.

„Ruský herec Porečenkov svými činy se zbraní v ruce podpořil terorismus a vystoupil z kulturního a uměleckého prostředí. Předvádění filmů s jeho účastí by po takovém kroku byla morální podporou a šířením ideologie terorismu a extremismu,“ zdůvodnila své rozhodnutí expertní komise.

Porečenkov přiletěl 30. října do Doněcku, přestože měl zakázán vstup na ukrajinské území kvůli podpoře anexe Krymu. Tam se pak nechal nafilmovat, jak vypálil z kulometu několik dodávek směrem na pozice ukrajinských vládních sil.

Foto: ČTK/AP

Povstalecký bojovník u Doněcku

Okamžitě po zveřejnění střelby zahájila Ukrajina jeho stíhání kvůli „podílu na teroristických aktivitách tak zvané Doněcké lidové republiky. Ministr vnitra Arsen Avakov uvedl, že může být stíhán i kvůli zapojení do činnosti ozbrojených gangů, za což by mohl dostat až dvanáct let.

Podle jednoho z velitelů separatistů bojujících u doněckého letiště Michaila Tolstycha zvaného Givi, ale herec nepálil na ukrajinské pozice, ale jen do vraku.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Zničená řídící věž doněckého letiště

Už dříve byly s tímto hercem zakázány mimo jiné filmy Poddubnij, Bílá garda a Specnaz. Nově byly zakázány mimo jiné snímky Svéráz národního lovu v zimě a Svéráz národní politiky, třetí a čtvrtý díl známé komediální série o ruské duši a zvycích.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Exploze na polozhroucené konstrukci terminálu doněckého letiště

Ukrajinská rada pro televizní a rozhlasové vysílání už vyzvala televize, aby zvážily vysílání některých ruských děl: „Zakázán mimo jiné byl seriál s Porečenkovem Národní bezpečnostní agent.

Rada uvedla: „U filmů a seriálů jsme pro samoregulaci mediálního trhu. Nyní ale vyzýváme vedení ukrajinských televizních stanic, aby nečekaly na rozhodnutí státních úřadů a okamžitě přestali vysílat ruské díla, propagující protiukrajinské nálady.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám