Hlavní obsah

Benediktýni v Německu našli na účtu milióny navíc. Netuší, odkud jsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Policie v Německu zjišťuje, kde se vzaly čtyři milióny eur (zhruba 111 miliónů korun), které benediktýnský klášter v Bádensku-Württembersku objevil navíc na svém účtu. Vyšetřovatelé mají podezření na praní špinavých peněz.

Foto: Profimedia.cz

Benediktýnské opatství v Neresheimu

Článek

Zdrojem peněz je pozůstalost po představeném kláštera v Neresheimu Norbertu Stoffelsovi z let 1977 až 2012. Jeho nástupce opat Norbert ale připustil, že netuší, odkud mohou být. „Ten majetek nebyl veden v účetnictví opatství a o jeho existenci nevěděl nikdo ze správců nebo bratří. Jde nám především o to, zjistit odkud peníze jsou,“ uvedl mluvčí opatství a dodal, že mniši o tyto peníze nestojí.

Záležitost vyšetřuje státní zastupitelství v Krefeldu, které potvrdilo, že vyšetřuje možné praní špinavých peněz. K tomu odmítlo sdělit podrobnosti, avšak přiznalo, že se o část peněz přihlásil jeden právník působící v tomto městě. Už několikrát se neúspěšně pokoušel získat peníze soudní cestou. Dosud ale prý věrohodně nedoložil, že mu skutečně patří.

Média v souvislosti s případem připomínají kauzu „biskupa luxusu“ z Limburgu. Franz Peter Tebartz-van Elst rezignoval letos v březnu kvůli přestavbě svého sídla, na kterou vynaložil více než 31 miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám