Hlavní obsah

Separatistickým prezidentem v Doněcku byl zvolen Zacharčenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle předběžných odhadů byl v neděli v samozvané Doněcké republice na východní Ukrajině zvolen prezidentem Alexandr Zacharčenko, který se dosud označoval za premiéra.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Alexandr Zacharčenko ve volební místnosti

Článek

V hlasování, které neuznává Kyjev ani západní země, získal Zacharčenko přes 81 procent hlasů, oznámil předseda ústřední volební komise v Doněcku Roman Ljagin.

Moskva již dříve oznámila, že na výsledky bude brát zřetel.

Separatisté odmítli výsledky oficiálních ukrajinských voleb, které se konaly minulý víkend. Z nynějšího hlasování má vzejít nové vedení dvou samozvaných republik a jejich parlamenty. Volby se v neděli konaly i v takzvané Luhanské lidové republice.

V parlamentních volbách v doněckém regionu získala Zacharčenkova strana Doněcká republika podle odhadů přes 65 procent hlasů, informovala agentura AFP.

Separatisté od hlasování očekávali posílení pozice současných povstaleckých lídrů - tedy Zacharčenka a šéfa Luhanské lidové republiky Igora Plotnického. Záležet však bude i na volební účasti. Doněcká volební komise uvedla, že do 14:00 tamního času odvolilo 527 642 lidí z 1,15 miliónu oprávněných voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám