Hlavní obsah

Francie hlásí dalšího pacienta nakaženého ebolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie má dalšího pacienta, který se v západní Africe nakazil ebolou. Je to pracovník OSN, který onemocněl během pobytu v Sieře Leone, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Do Francie ho přepravil letecký speciál a péči o něj převzala vojenská nemocnice nedaleko Paříže.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Už v září se ve stejné nemocnici léčila francouzská zdravotní sestra, která se ebolou nakazila v Libérii při práci pro organizaci Lékaři bez hranic. Měla štěstí, uzdravila se a začátkem října byla propuštěna.

Ve Francii se dosud zkoumalo asi 500 případů podezření na nákazu ebolou, žádný se ale neprokázal. Jediní dva nemocní se do země dostali po převozu ze západní Afriky.

Epidemie krvácivé horečky zuří hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji, několik jednotlivých případů nákazy se však objevilo i v Evropě a v USA. Byli to zdravotníci, kteří se nakazili při péči o nemocné a byli převezeni z Afriky. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se ebolou dosud nakazilo téměř 14 tisíc lidí, skoro 5000 z nich nemoci podlehlo.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám