Hlavní obsah

Nad elektrárnami ve Francii přelétala neznámá bezpilotní letadla

Tento měsíc přelétávala nad nejméně sedmi jadernými elektrárnami ve Francii neznámá bezpilotní letadla a poté zmizela. V pátek to uvedla místní média. Úřady kvůli tomu podaly trestní oznámení na neznámého pachatele, v současnosti však v zemi kvůli možným teroristickým útokům sílí polemika ohledně bezpečnosti francouzských elektráren.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Jaderná elektrárna Golfech mezi Agen and Toulouse

Článek

Pracovníci společnosti EDF, která elektrárny spravuje, a četnických sil PSG, které objekty hlídají, sice zpozorovali letící stroje nad sedmi elektrárnami, ale nedokázali dopadnout letadla ani osoby, které je na dálku ze země řídily. Někdy je však těžké, ba nemožné letící malé letadlo odhalit, a tak podobných přeletů mohlo být v zemi více, připustili odborníci.

Státní společnost na výrobu a distribuci elektřiny EDF ujišťuje, že podobné přelety nijak neohrožují bezpečnost a provoz elektráren. Organizace Greenpeace a další odpůrci jaderné energetiky jsou opačného názoru. Upozorňují, že i dálkově ovládaná malá civilní bezpilotní letadla, zpravidla veliká 30 až 150 centimetrů, mohou převážet nejen fotoaparáty a kamery, ale třeba i nálože.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řízení až ze čtyř kilometrů

Majitelé civilních bezpilotních letadel ve Francii se musí pro své lety řídit přísnými pravidly v součinnosti se správou civilního letectva a městskými úřady. Musí absolvovat i speciální pilotní zkoušky a respektovat, že jejich stroj nesmí létat nad obydlenými oblastmi, letišti, elektrárnami a dalšími citlivými objekty. Je ale těžké odhalit někoho, kdo pravidla porušuje. Malé letadlo, které nezachycují radary, je totiž nyní možné pilotovat na vzdálenost až zhruba čtyř kilometrů přes monitor. Je možné i díky navigačnímu systému GPS předem naprogramovat jeho let na počítači.

"Je tak technicky možné vyslat nějaké (civilní) bezpilotní letadlo nad nějakou jadernou elektrárnu, odkud se pak vrátí zpět," řekl regionálnímu deníku La Voix du Nord specialista na tyto moderní technologie Arnaud Dufresne.

Otázka možného zneužití civilních bezpilotních letadel i k různým útokům je ve Francii nyní zvlášť citlivá. Paříž se zapojila po boku Spojených států do nynější letecké vojenské kampaně proti radikálnímu hnutí Islámský stát v severním Iráku. Islamisté vyzvali své přívržence, aby útočili na občany a území států, které proti nim bojují.

Reklama

Výběr článků

Načítám