Hlavní obsah

Separatisté pokračují v tlaku na ukrajinské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Separatisté od čtvrtka pokračují v útocích na ukrajinské síly zapojené na východě Ukrajiny do protiteroristické operace (ATO). Její velení v pátek podle Ukrajinské pravdy oznámilo, že čelilo během posledních 24 hodin desítkám útoků. Jejich rostoucí počet může souviset s volbami, které separatisté vyhlásili na 2. listopadu. Kyjev je ale neuznává.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruský povstalec na kontrolním stanovišti nedaleko uhelného dolu poblíž města Makijivka

Článek

„Za poslední den neřízené ozbrojené teroristické skupiny pětačtyřicetkrát porušily příměří,“ uvedlo ATO v prohlášení, kde připsalo útoky skupinám, které nepodléhají velení donbaských separatistů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Muže veze palivové dříví u Jasynuvaty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejvážnější je situace u města Ščastje: „Během noci bojovníci z minometů, tanků a dělostřeleckých systémů pálili na pozice sil ATO, které zajišťují obranu města. Bandité zřídili palposty v oblasti vesnice Vesela hora.”

V Doněcku si podle sdělení radnice ostřelování vyžádalo život jednoho obyvatele a další byl zraněn.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

Z raketometů BM-21 Grad bylo ostřelováno okolí Debalceva a minometná palba zasáhla Nikišino a Mykolajivku poblíž Mariupole.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinské jednotky u Debalceva

Separatisté se také pokusili zablokovat hlavní silnici z Doněcku do Mariupole a z jimi obsazeného Novoazovsku do Oděsy. K silnici také neustále vysílají průzkumné jednotky. Podle ředitele Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka také střílejí po ukrajinských vojácích.

Volby v Donbasu

Na 2. listopadu proruští vzbouřenci vyhlásili vlastní parlamentní volby, které mají být protestním hlasováním namířeným proti vládě v Kyjevě. Většina Ukrajiny volila poslance 26. října.

Právo volit mají všichni obyvatelé oblastí pod kontrolou separatistů starší 16 let. Uprchlíci, kteří se před válkou uchýlili do ukrajinského vnitrozemí nebo do Ruska, mohou už od středy hlasovat přes internet. K ověření totožnosti stačí fotokopie občanského průkazu. Podle průzkumů se voleb zúčastní na 60 procent voličů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Plakát zvoucí k volbám v Jasynuvatě v Doněcké oblasti ovládané separatisty: 2. listopadu volíme lidovou vládu

V neuznané Doněcké lidové republice, kde má mít nový parlament stovku poslanců, kandidují hnutí Doněcká republika a Svobodný Donbas. O post prezidenta se uchází dosavadní premiér Alexandr Zacharčenko.

V neuznané Luhanské lidové republice kandiduje do parlamentu strana Mír Luhansku a hnutí Luhanský hospodářský svaz a Lidový svaz. Na funkci prezidenta kandidují dosavadní šéf samozvané republiky Igor Plotnickij, předseda povstaleckých odborů Oleg Akimov, ministryně zdravotnictví Larisa Ajrapeťanová a podnikatel Viktor Penner.

Kolona s ruskou pomocí dorazila na východ Ukrajiny

Na východ Ukrajiny mezitím dorazil další konvoj vozidel s ruskou humanitární pomocí. Do Luhansku i Doněcku dopoledne přijelo vždy 50 vozidel s 500 tunami pomoci, kterou tvoří stavební materiál, potraviny, léky a  zdravotnické potřeby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský konvoj s humanitární pomocí dorazil do DoněckuVideo: Reuters

Podle agentury TASS se do celních procedur zapojili ruští i ukrajinští pohraničníci a celníci. Přítomny byly rovněž týmy pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace obdrží obyvatelstvo Donbasu v nejbližších dnech další dva tisíce tun ruské humanitární pomoci

Reklama

Výběr článků

Načítám