Hlavní obsah

Porošenko jednal o možné koalici s Tymošenkovou i Svépomocí

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko jednal ve čtvrtek o vytvoření koalice s lvovským starostou Andrijem Sadovým, který stojí v čele třetí nejúspěšnější strany Svépomoc. Rozhovory zahájil i s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou, jejíž strana Otčina se dostala do parlamentu jen těsně.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

O setkání Tymošenkové s Porošenkem velice stručně informovala tisková služba její politické strany. Sdělila, že hovořili o „procesu formování koalice” v nově zvolené Nejvyšší radě a že jednání bylo konstruktivní. Porošenko ve svém koaličním návrhu přitom s účastí Otčiny ve vládě výslovně nepočítal.

Sdílnější byl ohledně své schůzky s prezidentem lvovský starosta Sadovyj. Na tiskové konferenci řekl, že diskutovali o „širokém spektru otázek, ale hlavně o nadcházející práci v parlamentu, o práci koalice”. Zdůraznil, že jedinou ambicí Svépomoci je, „aby byla jednota, aby Jaceňukova Lidová fronta (LF) a Blok Petra Porošenka (BPP) držely spolu”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejdůležitější nyní je, aby dva vítězové voleb, BPP a LF, mezi sebou našli porozumění a nedopustili konflikt vražedný pro zemi. Opakování roku 2005 by bylo tragické,” varoval před opakováním situace po Oranžové revoluci, kdy se rozhádala Julija Tymošenková a prozápadní prezident Viktor Juščenko.

Těsné vítězství Jaceňuka 

Určitý nesoulad s Porošenkem naznačil Jaceňuk ve středu, když předložil vlastní návrh koaliční smlouvy a ohlásil nárok na post premiéra. [celá zpráva]

Potvrdil sice, že „strategickým partnerem” zůstává Porošenkův blok, ale dal také najevo, že do vlády chce přizvat nejen Svépomoc, ale i Vlast a Ljaškovu Radikální stranu.

Podle zatím posledních údajů po sečtení 99,5 procenta hlasovacích lístků z volebních středisek, kde se volilo poměrným systémem podle stranických kandidátek, vede s 22,16 procenta hlasů Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka. Těsně za ním následuje Blok Petra Porošenka, který podpořilo 21,82 procenta voličů. Třetí je Svépomoc, jejíž podíl na odevzdaných hlasech zatím činí 10,99 procenta.

Do parlamentu se ještě dostal proruský Opoziční blok (9,4 procenta), tvořený bývalými členy Strany regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče, Radikální strana Oleha Ljaška (7,44 procenta) a Otčina Tymošenkové (5,68 procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám