Hlavní obsah

Severoirská policie má podezřelého z 42 let staré vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Belfast

Severoirská policie zadržela muže podezřelého z podílu na únosu a vraždě Jean McConvillové. Zločin se stal před 42 lety. Případ patří k nejtemnějším kapitolám boje Irské republikánské armády (IRA) proti britské nadvládě. IRA McConvillovou, matku deseti dětí, zabila kvůli údajné špionáži ve prospěch Londýna.

Foto: Profimedia.cz

Severoirská policie na předměstí Belfastu. Archivní snímek

Článek

Irští policisté zadrželi 73letého muže v Dunmurry na předměstí Belfastu a prověřují jeho případný podíl na událostech z roku 1972. Jeho jméno vyšetřovatelé nezveřejnili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muž byl podle BBC převezen k výslechu do zařízení pro zvlášť závažné zločiny v severoirském městě Antrim.

Tehdy 37letá Jean McConvillová byla unesena ze svého bytu a následně zastřelena zezadu do hlavy. Její tělo bylo objeveno náhodou až v roce 2003 na jedné z irských pláží.

Případ je považovaný za jeden z nejodpudivějších zločinů, kterých se IRA dopustila během desetiletí trvajícího boje proti Londýnu. Organizace se k jejímu únosu a vraždě nehlásila až do roku 1998.

V souvislosti s vyšetřováním byl v květnu vyslýchán také předseda republikánské strany Sinn Féin Gerry Adams. Ten jakýkoli podíl na zločinu odmítl a jeho spojení s vraždou se nepodařilo prokázat. Zadržení Adamse ale vyvolalo v Severním Irsku velké napětí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám