Hlavní obsah

USA žádají Polsko, aby vydalo režiséra Polanského

– Varšava

Vláda Spojených států prostřednictvím svého zástupce požádala polskou generální prokuraturu o vydání slavného režiséra Romana Polanského. Napsal to list Gazeta Wyborcza. Jednaosmdesátiletý Polanski je v USA už 37 let stíhán kvůli sexuálnímu zneužití tehdy 13leté Samanthy Geimerové.

Článek

Režisér, který je polského původu, žije ve Francii. Ve čtvrtek však přicestoval do Varšavy na slavnostní otevření Muzea dějin polských Židů. Polsko ho údajně Američanům nevydá.

„Polanskému nehrozí vydání do USA, protože jeho trestný čin je v Polsku už promlčený,“ uvedl polský list, odvolávající se na stanovisko, které generální prokuratura vydala už v roce 2010. Podle Gazety je ale možné, že bude Polanski, který je několik desetiletí na seznamu osob hledaných Interpolem, předvolán, aby podal vysvětlení.

Režisér známých filmů jako Rosemary má děťátko nebo Pianista zneužil neplnoletou Geimerovou v roce 1977. Ke svému činu se americkým úřadům přiznal, ale těsně před vynesením rozsudku ze země uprchl a od té doby se do USA nevrátil. Geimerové se posléze omluvil.

Polanski už v létě ohlásil, že by v Polsku rád natočil nový film o Dreyfusově aféře, ale pouze když mu bude zaručeno, že nebude vydán do USA. V Krakově už si prý pronajal byt.

Reklama

Výběr článků

Načítám