Hlavní obsah

Švédská žalobkyně by mohla vyslechnout Assange v Londýně

Stockholm

Švédská generální prokurátorka Marianne Nyová zvažuje výslech zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange v Londýně, kde se Assange skrývá na ekvádorské ambasádě. Nyová by se do britské metropole vypravila na pozvání tamní vlády. Soud ve Švédsku v těchto dnech rozhoduje, zda nezruší zatykač na Assange nařčeného ze znásilnění.

Foto: John Stillwell/pool, Reuters

Julian Assange

Článek

„Je to na rozhodnutí švédské žalobkyně. Pokud si ale přeje přicestovat, aby pana Assange na velvyslanectví v Londýně vyslechla, uděláme naprosto všechno, abychom to zařídili. Aktivně bychom to přivítali,“ citoval deník The Guardian státního tajemníka Huga Swirea.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nyová prostřednictvím své mluvčí uvedla, že „to je pro ni novinka“, a bere si pár dní na rozmyšlenou.

Podle Assangeových obhájců by byl výslech na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně krok správným směrem.

Odvolací soud ve Švédsku se v současnosti zabývá žádostí Assangeových právníků o zrušení zatykače na jeho osobu, kvůli kterému se uchýlil na půdu Ekvádoru, který mu poskytl azyl. Assange dal nedávno najevo, že je ochoten ambasádu po dvou letech opustit. [celá zpráva]

Švédská prokuratura usiluje o výslech už čtyři roky. Assange, který před lety způsobil poprask zveřejněním tajných kabelogramů amerických diplomatů, ve skandinávské zemi čelí nařčení ze znásilnění a sexuálního obtěžování, které vznesly dvě ženy. Obvinění dosud vzneseno nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám