Hlavní obsah

V Budapešti protestovali proti zdanění internetu, demonstranti napadli sídlo vládní strany monitory

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Několik tisíc lidí protestovalo v neděli v centru Budapešti proti záměrům vlády zavést daň za přenos dat po internetu. Jeden z transparentů hlásal: „Zločincům daně neplatíme“. Část protestujících po demonstraci napadla sídlo strany Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Foto: MTI

Demonstrant hází starý monitor do oken sídla vládní strany FIDESZ

Článek

Hlavní organizátor protestu Balázs Gulyás vyzval vládu premiéra Orbána, aby do 48 hodin zrušila záměr zavést daň za přenos dat po internetu. Pokud se tak nestane, avizoval další demonstrace. „Vládní strana Fidesz lže i vlastním voličům. Vždyť ještě v roce 2008 i Fidesz vystupoval proti internetové dani,“ uvedl Gulyás.

Účastníci demonstrace se následně přesunuli před sídlo vládní strany Fidesz, kde se ozvalo skandování „Orbáne zmiz“.

Foto: MTI

Na demonstraci v Budapešti se sešlo několik tisíc lidí.

Akce proti internetové dani se v neděli uskutečnily také v dalších maďarských městech, jako jsou Pécs a Miskolc.

Po ukončení demonstrace zaútočila část účastníků na sídlo vládní strany Fidesz. Na budovu házeli staré monitory a klávesnice, rozbili několik oken a několik lidí se dostalo až na balkón budovy, kde vyvěsili vlajku Evropské unie. Následně budovu obklíčili těžkooděnci. Policie vyzvala účastníky akce k rozchodu.

Foto: MTI

Účastníci protestu se přesouvají před sídlo vládní strany FIDESZ

Maďarsko chce od příštího roku zdanit přenos dat po internetu. Každý gigabajt přenesených dat by měl být zdaněn částkou 150 forintů, tedy zhruba 13 Kč. Daň za internetové služby by měla být součástí daňových zákonů pro rok 2015. Daň budou platit poskytovatelé služeb, ale je předpoklad, že to v nějaké formě promítnou do cen pro zákazníky. Vláda očekává od tohoto opatření nárůst příjmů do státního rozpočtu o 20 miliard forintů (1,8 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Maďarsko zdaní internet

Maďarsko zdaní od příštího roku přenos dat po internetu. Podle agentury MTI by měl být každý gigabajt přenesených dat zdaněn částkou 150 forintů, tedy zhruba...

Maďaři protestovali proti zdanění internetu

Asi tisícovka lidí protestovala ve čtvrtek v centru Budapešti proti záměrům vlády zavést daň za přenos dat po internetu. Další protest se má konat v neděli,...

Výběr článků

Načítám