Hlavní obsah

Prozápadní strany vyhrály ukrajinské volby, ukazují průzkumy

Aktualizováno

Ze tří průzkumů provedených u volebních místností vyplývá, že se vítězem parlamentních voleb na Ukrajině stal Blok Petra Porošenka. Získal zřejmě mezi 22 - 23 procenty, informovala agentura Unian.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Volební místnost ve městě Volnovacha v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Frontová linie mezi armádou a povstalci je jen pár kilometrů odsud.

Článek

Na druhém místě je Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s odstupem jednoho až tří procent. Třetí místo podle anket obsadilo hnutí Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, které by mělo získat 13 až 14 procent hlasů.

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu zřejmě ještě překoná Radikální strana populisty Oleha Ljaška s šesti až osmi procenty, Opoziční blok dědiců bývalé vládní proruské Strany regionů se zhruba stejným procentem hlasů, nacionalistická strana Svoboda se šesti až sedmi procenty a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s 5,6 procenta hlasů.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve volební místnosti v Kyjevě

Výsledky voleb, potvrdí-li se, jsou jistým překvapením, protože vysoká volební podpora Lidové fronty se nečekala. Zklamáním pro voliče Oleha Ljaška je naopak výsledek Radikální strany, která v předvolebních průzkumech figurovala jako druhá.

Průzkumy potvrzují, že ukrajinský parlament stojí před politickým zemětřesením. Dřívější převaha proruských poslanců je minulostí a jako základ budoucí vládní koalice se rýsuje spojenectví Porošenka s Jaceňukem.

S podporou Svépomoci proevropsky orientovaného lvovského starosty může mít nový kabinet silnou parlamentní oporu, přestože velký Porošenkův náskok, který signalizovaly průzkumy, se nepotvrdil.

Pravý sektor jen dvě procenta

Radikální nacionalisté z Pravého sektoru získali podle průzkumů kolem dvou procent hlasů. Za branami sněmovny by měli zůstat také komunisté s necelými třemi procenty, strana Silná Ukrajina bývalého vicepremiéra Serhije Tihipka i Občanská pozice exministra obrany Anatolije Hrycenka.

Průzkum u volebních uren organizovalo několik zahraničních a ukrajinských organizací včetně Gallupova ústavu. Ústřední volební komise začíná sčítat hlasy dnes večer, předběžné výsledky by měla oznámit v pondělí.

Žádné větší incidenty

Volby podle ústřední volební komise proběhly bez závažnějších incidentů, volební účast se pohybovala nad 40 procenty. Nejmenší byla podle zatím nepotvrzených údajů v Luhanské a Doněcké oblasti, kde hlasovalo kolem 27 procent voličů.

Porošenko v první reakci na Twitteru blahopřál voličům k úspěšným volbám. Podle šéfa hnutí UDAR Vitalije Klička, který byl jedničkou na kandidátce Bloku Petra Porošenka, získaly poprvé v ukrajinských dějinách absolutní většinu v parlamentu demokratické síly.

"Není pochyb o tom, že vytvoří koalici," uvedl Kličko.

Šéf proruského Opozičního bloku Jurij Bojko spoléhá na to, že voliči dotázaní u volebních uren se ostýchali sčítacím komisařům říci o svém hlasování pravdu. Blok prý nyní vrhne všechny síly na to, aby při sčítání hlasů nedocházelo k machinacím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám