Hlavní obsah

Na Ukrajině odevzdalo hlas zatím 40 procent voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Účast Ukrajinců v nedělních parlamentních volbách překročila po 16:00 SEČ hranici čtyřiceti procent. Oznámila to v Kyjevě ústřední volební komise. Nejnižší účast je v Luhanské a Doněcké oblasti, kde zatím přišlo volit 23 respektive 28 procent oprávněných voličů, nízká účast je i v Oděse a v Zakarpatské oblasti na západě země.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Zraněný ukrajinský voják hlasuje v parlamentních volbách v nemocnici v Kyjevě.

Článek

Největší volební účast je naopak v západoukrajinském Lvově, kde už odvolila polovina lidí.

Otevřeno je 32 000 volebních místností, v níž může svůj hlas odevzdat téměř 36 miliónů občanů s volebním právem. Volby se nekonají na anektovaném Krymu a rovněž na povstaleckém území na Donbasu.

Ukrajinská média oznámila, že hlasování se pro nezájem voličů nebo pasivitu volebních komisí nekoná ani v některých městech a obcích na východě, které separatisté nekontrolují.

Porošenko vyjel do Kramatorsku

Prezident Petro Porošenko v neděli navštívil jednu z volebních místností v Kramatorsku, kde se odehrály boje mezi armádou a rebely. Kramatorsk, důležité průmyslové centrum a dopravní křižovatku v Doněcké oblasti, ovládla ukrajinská armáda po tvrdých bojích s povstalci počátkem července.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve volební místnosti v Kyjevě

Svůj hlas ale prezident odevzdal až po návratu do Kyjeva. V krátkém projevu přítomným novinářům řekl, že na východě země volby probíhají bez větších problémů a volební účast je srovnatelná s Kyjevem.

"Hlasoval jsem pro budoucnost, doufám, že se podaří vytvořit proevropskou koalici, která přinese i mír Donbasu," uvedl Porošenko.

Boje pokračují

Volby se konají za vypjaté bezpečnostní a hospodářské situace. Na východě země se i přes vyhlášené příměří nadále bojuje. Ukrajinskou ekonomiku v současné době neohrožují jen bojové operace v poničeném průmyslovém Donbasu, ale také energetická krize.

Země je již několik měsíců kvůli sporům o cenu a dluh bez ruského plynu. Podle analytiků se v letošním roce ukrajinské hospodářství propadne o sedm až deset procent.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve volební místnosti v Kyjevě

Volební systém na Ukrajině je smíšený, polovina ze 450 poslanců bude zvolena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem. Ve skutečnosti bude ale podle odhadů ústřední volební komise zvoleno jen 424 poslanců, neobsazená křesla připadají na rebely kontrolovaný východ země a na anektovaný Krym.

O vstup do sněmovny se uchází 29 politických stran, šanci na překonání pětiprocentní hranice mají především strany proevropské orientace. Předpokládá se, že Blok Petra Porošenka vyhraje s asi třetinou hlasů. Volební místnosti se uzavřou v sedm hodin večer SEČ, bezprostředně poté mají být oznámeny odhady na základě prvních voličských průzkumů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám