Hlavní obsah

Do roku 2020 podáme žádost o členství v EU, slíbil Porošenko voličům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko v sobotu v televizním vystoupení uvedl, že země by mohla podat do roku 2020 žádost o členství v EU. Jeho strana už navíc připravila koncept koaliční smlouvy, jejíž hlavním bodem jsou reformy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Můj tým už připravil návrh koaliční smlouvy," sdělila hlava státu voličům. Porošenkově bloku předvolební průzkumy přisuzují čtvrtinu až třetinu hlasů, vedení koalice se netají záměrem získat spolu s ostatními proevropskými stranami v příštím parlamentu dvoutřetinovou ústavní většinu.

Základem budoucí koalice by podle Porošenka neměly být "sladké sliby" nebo kšeftování s posty podle poměrného zastoupení, ale jasný akční plán. "Pokud toto dodržíme, pak reformy nic neohrozí. Výsledek - i když ne hned a ne rychle - by měl každý pocítit ve své peněžence," uvedl prezident.

Základem koaliční smlouvy je podle ukrajinských médií Porošenkův program nazvaný Strategie 2020. Ten počítá se zastavení ekonomického propadu, vytvářením nových pracovních míst, zlepšením záchranné sociální sítě a podporou podnikání.

Prezident v sobotním projevu uvedl, že se osobně zasadí o co nejrychlejší vytvoření příští koaliční vlády. "Osou programu je dosažení evropské životní úrovně a důstojné postavení Ukrajiny v Evropě. Do roku 2020 by Ukrajina měla být připravena podat přihlášku ke členství v Evropské unii," shrnul program své vlády prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

V Itálii jednal Porošenko s Putinem

Otázkám ukrajinské krize byla věnována pracovní snídaně, na níž se v Miláně sešli vedoucí představitelé šesti evropských států a zástupců Evropské unie....

Výběr článků

Načítám