Hlavní obsah

Porošenka čekají vavříny, odhadují průzkumy výsledky ukrajinských voleb

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhý triumf v řadě čeká prezidenta Petra Porošenka v neděli, kdy se na většině území Ukrajiny budou konat parlamentní volby, plyne z průzkumů. Voličská podpora se podle nich výrazně vychýlí ve prospěch proevropských sil na úkor proruských, které dosud měly výraznou podporu na východě země.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Volební plakát Bloku Petra Porošenka s heslem: Stop válce

Článek

Dlouho byla volební mapa Ukrajiny při všech hlasováních rozdělena, přičemž průmyslový a urbanizovaný východ a jih dával přednost kulturně „proruské“ volbě, již v posledních letech ztělesňoval exprezident Viktor Janukovyč se svou Stranou regionů, a obvykle převálcoval spíše zemědělský západ země.

Zítra bude situace jiná: všechny strany, na jejichž úspěch ve volbách průzkumy ukazují, jsou jednoznačně orientované proevropsky.

Východu chybějí silní kandidáti

Hegemon, který by mohl vysbírat hlasy protestních voličů z jihovýchodu, po historickém znemožnění Strany regionů chybí. Hlasování se navíc nezúčastní její tradiční bašty – Ruskem anektovaný Krym a proruskými ozbrojenci obsazené části Doněcké a Luhanské oblasti.

Z trosek Strany regionů sice povstala Silná Ukrajina v čele s uznávaným ekonomem a Janukovyčovým exministrem hospodářství Serhijem Tihipkem, ta se ale pohybuje na hraně kritických pěti procent. Bývalé Janukovyčovy příznivce sdružuje také Opoziční blok, jehož šance na zvolení jsou podobné.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Předvolební plakáty ve východoukrajinském Slavjansku

Naopak zřejmým vítězem volebního klání bude Blok Petra Porošenka, v němž sice prezident kvůli zákonným omezením figuruje jen na čestné pozici, v jehož čele ale kandidují loajální a známé tváře: exministr vnitra Jurij Lucenko a starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Průzkumy připisují prezidentově formaci asi třetinu hlasů a očekává se tak, že bude vládnout v koalici s dalšími proevropskými stranami. Mít v zádech poslaneckou většinu je pro Porošenka důležité i proto, že na rozdíl od Janukovyče vládne podle ústavy z roku 2004, která těžiště moci přesunula k parlamentu.

Tymošenková až za pilotkou

O hlasy bojuje i politická matadorka Julija Tymošenková, jejíž strana Vlast ale do čela kandidátky postavila pilotku Nadiju Savčenkovou (ta je nyní v ruské vazbě kvůli obvinění z údajného zabití ruských novinářů při bojích na východě Ukrajiny).

Možnými budoucími spojenci Porošenkova bloku se mohou stát strany Národní fronta premiéra Arsenije Jaceňuka a předsedy parlamentu Oleksandra Turčynova či Občanská pozice exministra obrany Anatolije Hrycenka.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

V ukrajinských volbách kandiduje za Internetovou stranu i Darth Vader

Nacionalistickou stranu Svoboda, jež nejspíš v poslaneckých lavicích podruhé nezasedne, má vysokou šanci nahradit Radikální strana populisty Oleha Ljaška, který zaznamenal výrazný úspěch již v prezidentských volbách.

„Ukrajinci chtějí mír“

V nedělním hlasování ale nebude volební matematika tak jednoduchá: podle poměrného systému, v němž voliči vybírají strany a jejich kandidátní listiny, se volí jen polovina z celkových 450 poslanců.

O dalších 225 zákonodárcích se hlasuje většinovým systémem v tzv. jednomandátových okruzích – podobně jako v českých senátních volbách. Tito kandidáti mohou sestavováním koalic řádně zamíchat.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Předvolební transparent s prezidentem Porošenkem ve městě Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny

Je zřejmé, že výsledek hlasování bude z velké míry ovlivněn krizovou situací a pocitem ohrožení ze strany Ruska, jejž většina Ukrajinců sdílí.

Výrazný náskok Porošenka ale také znamená, že voliči chtějí ukončení konfrontace na východě a jasnou proevropskou politiku. Ne nadarmo je prezidentův blok označován za stranu míru, zatímco jestřábi jako Ljaško či Tymošenková za „stranu války“.

„Země je vyčerpaná válkou a chce mír. Porošenkova rétorika do těchto nálad zapadá,“ shrnul pro server Nesweek analytik kyjevského Goršeninova institutu Volodymyr Zastava.

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhý: Sankce proti Rusku jsou nesmyslné

Protiruské sankce zavedené Západem v reakci na ukrajinskou krizi nemají smysl a jediným řešením současné svízelné situace je politický kompromis. Na konferenci...

Výběr článků

Načítám