Hlavní obsah

S vnucováním svých standardů byste měli brzdit, pustil se Putin tvrdě do Američanů

Moskva
Aktualizováno

Spojené státy se vměšují do veškerého mezinárodního dění a oživují tak atmosféru studené války. V pátek to před ruskými a zahraničními experty Valdajského klubu v Soči prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Varoval také, že vzrostla hrozba válečných střetů s účastí světových velmocí.

Foto: Vasily Maximov/Pool , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je výlučné postavení USA a způsob, jak ho využívají, skutečně správné? Přináší jejich široké vměšování se do veškerého dění světu míru, klid a blahobyt? Pokrok a rozkvět demokracie?“ citovala agentura Interfax Putina, který dodal, že Spojené státy by měly lidově řečeno přibrzdit a „užívat si své postavení“.

„Opět jsme svědky pokusů o rozdělení světa, vytváření koalic a vytváření obrazu nepřítele, jak tomu bylo v letech studené války,” doplnil ruský prezident.

Putin odsoudil „jednostranný diktát“ ze strany USA, které vnucují své standardy ostatním zemím. Podle něj to vyvolává protireakci a vede jen k eskalaci konfliktů a růstu chaosu v mnoha státech a šíření neonacismu a radikálního islámu namísto demokracie.

Podle něj stále více hrozí zatažení velmocí do nějakého konfliktu. Ukrajina je podle něj jedním z příkladů. Současně však Putin připustil, že Spojené státy nejsou pro Rusko hrozbou.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Putin upozornil rovněž na hrozbu porušení dohod o kontrole zbraní. Putin v té souvislosti řekl, že Rusko neomezí na kritickou hranici svůj jaderný arzenál, protože pak hrozí narušení rovnováhy sil. Prezident zmínil, že některé státy mají dnes moderní, přesné a velmi účinné zbraně hromadného ničení, a mohly by se uchýlit k prvnímu úderu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám