Hlavní obsah

Švédové žádnou ruskou ponorku ani jinou loď u Stockholmu nenašli

– Stockholm • Aktualizováno

Švédská armáda odvolala pátrání po neznámém plavidle, jehož výskyt ve vodách jižně od Stockholmu byl opakovaně zaznamenán minulý týden. Podezření spadalo na Rusko, které to však odmítlo.

Foto: ČTK/AP

Švédská korveta HMS Stockholm na hlídce v Baltském moři

Článek

„Domníváme se, že plavidlo, které narušilo naše vody, odplulo,“ řekl armádní mluvčí kontradmirál Anders Grenstad. Velení odvolalo většinu lodí a letounů, které po neznámém plavidle pátraly. Menší jednotka nicméně v oblasti ještě zůstane.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výskyt neznámého plavidla zaznamenali Švédové opakovaně. Podle armády jsou svědectví věrohodná. Mimo jiné se spekulovalo o tom, že se v oblasti dostala do potíží ruská ponorka. Údajně byl zaznamenán nouzový signál v ruštině. Stockholm si však nemyslí, že by ke Stockholmu ponorka zabloudila, protože mezi tamními ostrovy je obtížné navigovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédové pátrali po ponorce několik dníVideo: Reuters

Rusko podezření odmítlo. „Žádné ruské vojenské plavidlo se nedostalo do mimořádné, a už vůbec ne nouzové situace,“ uvedlo jeho ministerstvo obrany.

Švédské vody opakovaně narušovaly sovětské ponorky během studené války.

V Baltském moři narostlo v poslední době napětí kvůli krizi na Ukrajině. Ačkoli Švédsko není členem NATO, s Aliancí spolupracuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám