Hlavní obsah

Doněčtí separatisté plánují útok na tři statisícová města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck/Moskva

Doněčtí separatisté ohlásili tři dny před parlamentními volbami na Ukrajině záměr dobýt tři města na Donbasu. Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko oznámil, že radikálové podniknou útok na Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol.

Foto: Reuters

Vraky dvou tanků zničených u Starobeševa.

Článek

„Jsme rozhodnutí Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol obsadit, jsou to naše města. Není vyloučeno, že jsou před námi těžké boje,” řekl Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku, aniž by upřesnil, kdy akce začne. O osvobození těchto měst hovořil už na začátku týdne na oslavách dne vlajky. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Trosky zničeného obrněného transportéru BMP-2 u Starobeševa

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slavjansk a Kramatorsk museli povstalci vyklidit během srpnové ofenzívy ukrajinské armády. Zářijové povstalecké tažení na přístav Mariupol u Azovského moře zastavilo vyhlášené příměří, které zastihlo vzbouřenecké síly před branami města.

Počet obyvatel ve městech, na která plánují separatisté útočit (v tisících):
Slavjansk118
Kramatorsk180
Mariupol490

Porušování příměří

Chystanou ofenzívu zdůvodnil údajnými útočnými akcemi ukrajinské armády, která porušuje klid zbraní: ”Příměří se nedodržuje, od úterý jsme (na útoky) začali odpovídat.”

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Ze vzájemných útoků se obviňují obě strany, tiskový mluvčí národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko uvedl podle Ukrajinské pravdy, že středeční boje si vyžádaly jednoho padlého mezi ukrajinskými vojáky. Dva další byli zraněni. Zmínil, že zatímco v Luhanské oblasti aktivita separatistů poklesla, v Doněcké vzrostla, přeskupují se tam jednotky vzbouřenců. Pozice ukrajinských vojsk byly ostřelovány i z raketometů BM-21 Grad.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinská munice vystavená u Makijivky podle separatistů jí použila vládní vojska.

Na vyjádření Zacharčenka reagoval slovy: „Tak ať to zkusí.”

Rusko varuje před posunem linie příměří

Separatisté v posledních dnech upozorňují na zesílené pohyby ukrajinské armády na linii příměří. Hlavní reprezentant Novorosije v Moskvě Igor Strelkov ve středu veřejně varoval, že ukrajinská armáda se na východě země připravuje k mohutnému útoku s cílem dobýt Doněck: „Bude-li tento plán úspěšně naplněn, dojde k největší vojenskopolitické porážce Ruské federace po roce 1991 s vážnými následnými vnitropolitickými otřesy."

Před dobyvačnými plány varoval nepřímo i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který upozornil: „Mimořádné důležité je neumožnit torpédování procesu završení dohodnuté linie rozdělení, což umožní nastolit dlouhodobé příměří. A mezitím naplňovat vše, co se dohodlo v Minsku včetně zahájení národního dialogu o tom, jak dál společně žít.“

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

V Kyjevě vystavený poničený obrněný transportér, který prý prapor Azov ukořistil separatistům.

Lavrov si ale neodpustil políček Kyjevu, když dodal: „Hlavní je nyní soustředit se na to, co se už podařilo udělat, zejména na minské dohody a jejich plnění. Jejich naplnění nejde lehce, pokračují přestřelky, naneštěstí kyjevské úřady pokračují v použití těžké techniky, ničí infrastrukturu na jihovýchodě.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám