Hlavní obsah

Slovenský politik slibuje Romům letenky do Bruselu a peníze za sterilizaci

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Před slovenskými komunálními volbami se v Košicích objevily plakáty místního kandidáta Vladimíra Gurtlera, který slibuje Romům letenky do zahraničí a romským ženám finanční podporu za sterilizaci. Policie ve věci zahájila trestní řízení.

Slovenský politik představil svůj kontroverzní program

 
Článek

„Vyšetřovatel zahájil trestní řízení ve věci zločinu podpory a propagace skupin směřujících k potlačení základních práv a svobod,“ uvedl košický policejní mluvčí Alexander Szabó.

Představitel regionální strany 7 statečných Vladimír Gürtler (41) kandiduje na košického poslance za nechvalně známý obvod Luník IX. Server sme.sk upozornil, že politik na plakátech slibuje Romům letenky na trase Luník IX–Brusel. „Pokud uděláme sbírku na letenky, odejdete?“ ptá se politik na svém předvolebním videu.

Gürtler podporuje sterilizaci Romek.

Na dalším plakátu zase slibuje odměnu 10 tisíc eur (275 tisíc Kč) za to, že romské ženy podstoupí sterilizaci. Otázka sterilizací romských žen je v zemi pod Tatrami vnímána citlivě. Slovensko v minulosti u Evropského soudu pro lidská práva prohrálo několik sporů ohledně nezákonných sterilizací Romek.

Gürtler odmítá, že je rasista, a prohlašuje, že Romům na sídlišti Luník IX chce pomoci. „Když jim nepomůžeme, budeme mít my, majoritní obyvatelé Slovenska, časem vážné problémy,“ říká v doprovodném videu a dodává, že z peněz určených na pomoc Romům žijí lidskoprávní experti, kteří prý tyto peníze utrácejí v Bratislavě na různé projekty.

Gürtler sám podal trestní oznámení na neznámého pachatele za to, že dolepil na jeden z předvolebních plakátů kápi Ku Klux Klanu. Podle něj ho takováto úprava jeho předvolebního plakátu poškozuje. Vytváří dojem, že je extremista, což on sám popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám