Hlavní obsah

Vichry bičovaly starý kontinent, tři mrtví v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vichřice, která je dozvukem rozpadlého hurikánu Gonzalo, zasáhla v úterý a v noci na středu také několik evropských států. Rozsáhlé škody hlásí na jihu Německa. Postiženy byly i Británie, Rakousko a Švýcarsko.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

V Británii vichřice místy dosahovala rychlosti až 120 km/h.

Článek

Hasiči v Bavorsku a Bádensku-Württembersku v noci vyjížděly ke stovkám zásahů. Kvůli popadaným stromům se s komplikacemi potýkala železnice i silniční doprava, zraněn však nebyl nikdo.

Uzavřeno bylo devět tratí. U Hornbergu narazil regionální vlak do stromu. V sousedním Bavorsku výluky postihly 14 tratí, s problémy se potýkaly i dvě linky městské železnice v Mnichově.

Vítr strhl střechu nevěstince

Velké škody hlásí Möllersdorf jižně od Vídně, kde vichr utrhl střechu nevěstince, která následně vrazila do nedalekého domu. Poničena byla fasáda, byty ve dvou spodních podlažích a také jedno ze zaparkovaných aut.

Nejméně dvě střechy zničila bouře také v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Vítr o rychlosti až 100 kilometrů v hodině lámal stromy i sloupy elektrického vedení. Bez proudu se v noci ocitlo několik stovek lidí. Ve výše položených oblastech Salcburska se lidé probudili do sněhového poprašku, další sněžení se očekává odpoledne. Na horách bude podle meteorologů sněžit vydatně.

Podzimní bouře narušila v Rakousku dopravu. Na trati mezi Vídní a Lincem jezdily v úseku mezi Unterpurkersdorfem a Neulengbachem vlaky jen po jedné koleji, neboť vyvrácený strom strhl trolejové vedení. S problémy se potýkala i městská železnice ve Vídni, kde vichr rovněž poškodil troleje. Část tyrolské dálnice A12 musela být krátce uzavřena.

Vichr ve Švýcarsku dosahoval rychlosti 185 km/h

Ve Švýcarsku rychlost větru v náporech dosahovala až 185 kilometrů za hodinu. Na západě země byla v úterý večer uzavřena dálnice mezi Yverdonem a Neuenburgem, problémy postihly i železnici, především pak regionální tratě. Na horách podle meteorologů napadne mezi 40 až 70 centimetry sněhu.

Jako první byla postižena Británie, kde si bouře a vichřice o rychlosti až 120 km/h vyžádaly tři mrtvé. V Londýně zabil ženu vyvrácený strom. Další obětí byl muž, který opravoval svůj Ford Trasit a vůz sjel ze zvedáku. 63letý muž pak zemřel ve Fordu Fiesta, který za prudkého větru a deště narazil do železničního mostu.

Vítr narušoval leteckou, silniční, železniční i námořní dopravu. Dvacítka velkých aerolinek odřekla zhruba desetinu letů, ohlásilo londýnské letiště Heathrow.

Reklama

Výběr článků

Načítám