Hlavní obsah

V Německu zadrželi teenagerky, které se chtěly připojit k Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Němečtí policisté na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zadrželi ve Frankfurtu tři americké dívky, které se prý chtěly připojit k radikálům z hnutí Islámský stát (IS) bojujícím v Sýrii. Jako nezvěstné byly nahlášeny v pátek, když nepřišly do školy, uvedla DPA.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Bezpečnostní kontrola na frankfurtském letišti. Ilustrační snímek

Článek

Dvěma sestrám somálského původu je 15 a 17 let, další 16letá dívka je súdánského původu. Vzhledem k tomu, že jim je méně než 18 let, nejspíše nebudou z ničeho obviněny. FBI ale celý případ i nadále vyšetřuje.

Podle televize ABC News se školačky chtěly dostat z Německa do Sýrie a tam se připojit k extremistům. Ze svých domovů zmizely před pár dny a nejprve odcestovaly z Colorada do Chicaga. Jejich „kontakt”, se kterým byly ve styku, je pak přesvědčil, aby dorazily až do Německa. To už po nich pátrala americká policie a následně byly ve spolupráci s německými úřady vystopovány ve Frankfurtu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí somálské rodiny řekl listu Denver Post, že si dívky koupily letenky samy, ale nepotvrdily, že plánovaly podpořit IS v Sýrii. Už v sobotu jedna ze Somálek řekla, že odjela do Turecka „studovat“.

Letos v dubnu se vydaly podpořit islamisty do Sýrie i dvě rakouské školačky. Vídeňanky bosenského původu uprchly z domova a rodičům zanechaly pouze dopis na rozloučenou. „Nehledejte nás. Budeme sloužit Alláhovi – a pro něj zemřeme,“ napsaly 15letá Sabina Selimovicová a o dva roky starší Samra Kesinovicová.

Údajně se provdaly za bojovníky z Islámského státu, nyní jsou těhotné a svým rodinám se nedávno ozvaly, že by se chtěly vrátit zpátky domů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám