Hlavní obsah

Španělská sestra se definitivně vyléčila z eboly, potvrdil test

Madrid
Aktualizováno

Z onemocnění ebolou se definitivně uzdravila španělská zdravotnice Teresa Romerová, která se jako vůbec první člověk nakazila virem na evropském kontinentu. Potvrdil to druhý test, uvedla agentura DPA s odvoláním na lékařský tým z nemocnice Carlose III.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělské sestry troubí pod nemocnici Carlose III. na podporu kolegyně nakažené ebolou.

Článek

Nepřítomnost viru v krvi ukázal už nedělní test. Negativní byl i druhý. „Ebolu překonala,“ řekl expert na tropické nemoci José Ramón Arribas. Dodal, že žena ještě v nemocnici zůstane. „Než se pacientka zotaví z vážné nemoci, zabere to pár dní.“ Nemoc postihla její plíce i další orgány.

Bezpečnostní opatření na izolovaném oddělení, kde se léčí, se už zmírnila.

Čtyřiačtyřicetiletá žena se nakazila při péči o španělského duchovního, kterého španělská vláda ze západní Afriky přepravila do madridské nemocnice. Byla první ženou, která se nakazila nemocí v Evropě.

Ani u jedné z patnácti osob, s nimiž se Romerová dostala do kontaktu, a nyní jsou v karanténě, se příznaky eboly zatím neprojevily.

Kvůli nákaze Romerové protestovaly sestry a zdravotníci, neboť panuje podezření, že se v nemocnici nedodržovala všechna potřebná bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám