Hlavní obsah

Při atentátu byl zraněn Jaceňukův spolupracovník

– Kyjev

Blízký spolupracovník ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka a kandidát na poslance Volodymyr Borysenko byl v noci na úterý vážně zraněn při výbuchu. Ukrajinské úřady vyšetřují případ jako teroristický útok. Borysenkovi údajně kdosi vyhrožoval.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský policista

Článek

Borysenko se asi hodinu před půlnocí vracel do svého domu v Boryspilu u Kyjeva, když po něm kdosi vystřelil a o pár vteřin později zahřměla exploze, nejspíše ručního granátu či podomácku zhotovené bomby. Borysenko musel být ošetřen, život mu prý zachránila neprůstřelná vesta, kterou nosí od doby, kdy mu začali vyhrožovat po telefonu.

Vážná zranění potvrdil poslanec Mykola Kňažyckyj, který dodal: „Borysenkovi vyhrožovali a on to ohlásil.“

Prokuratura podle listu Ukrajinska pravda změnila v úterý kvalifikaci trestného činu z pokusu o vraždu na teroristický útok.

Podle agentury Reuters jde o první tak vážný incident v kampani před nedělním hlasováním v mimořádných parlamentních volbách. Borysenko je jedním z uchazečů o jedno ze 450 křesel v novém ukrajinském parlamentu. Nedělní volby mají završit obměnu ve vedení státu po únorovém svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Výběr článků

Načítám