Hlavní obsah

Fico: Ukrajina by své problémy měla řešit sama

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Případnému zrušení sankcí Evropské unie vůči Rusku musí podle německé kancléřky Angely Merkelové předcházet plnění mírového plánu z Minsku. Uvedla to v pondělí po setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bratislavě. Ten zdůraznil, že je potřeba, aby se na řešení podílela hlavně sama Ukrajina.

Foto: Jan Koller, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová se slovenským premiérem Robertem Ficem

Článek

„Někdy mám pocit, že Ukrajina očekává řešení problémů od všech ostatních, jen ne od sebe. Budeme chtít vidět, že na řešení úkolů se podílí i samotná Ukrajina. Není možné se tvářit, že chceme být partnery Evropské unie a od toho očekáváme, že unie vše za nás vyřeší a možná i zaplatí,“ řekl Fico.

Podle Merkelové mírová smlouva z Minsku zatím nebyla naplněna. „V této otázce jsme, žel, v mnoha bodech příliš vzdáleni od toho, abychom mohli hovořit o skutečné realizaci. Plán sám o sobě je dobrý, ale to, co chybí, je jeho praktické uskutečnění,“ uvedla německá kancléřka.

„Pokud proběhne implementace této smlouvy, můžeme otevřít diskusi o postupném odstraňování sankcí,“ dodal Fico. Obě strany apelují na Rusko a Ukrajinu, aby krize byla překonána cestou konstruktivního dialogu.

Podle Fica má Ukrajina před sebou množství úkolů v oblasti hospodářských, sociálních a finančních reforem. „Tyto reformy budou neuvěřitelně těžké. Pro politickou generaci, která vzejde z parlamentních voleb, bude komplikované jít s reformami až do takové hloubky, aby si udržela své pozice,“ konstatoval Fico.

Merkelová jednala také s prezidentem Andrejem Kiskou. Oba se shodli, že v klíčových otázkách, jakou je situace na Ukrajině, musí být Evropská unie jednotná.

Reklama

Výběr článků

Načítám