Hlavní obsah

AI: Zločiny na Ukrajině páchají obě strany

Obě strany konfliktu na východní Ukrajině páchají válečné zločiny. V pondělí to uvedla lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). Podle ní je ale míra násilností menší, než o které hovoří Rusko.

Foto: ČTK/AP

Povstalecký bojovník u Doněcku

Článek

„Není pochyb o tom, že zabíjení a zvěrstev se na východní Ukrajině dopouštějí jak proruští separatisté, tak prokyjevské síly. Je ale obtížné získat přesnou představu o míře těchto násilností,“ řekl ředitel AI pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj byla však některá nařčení „velmi přehnaná“. To se týká hrobu u obce Nyžňa Krynka u Doněcku, v němž se našla těla čtyři povstalců, ačkoliv Moskva předtím hovořila o masových hrobech v oblasti. Podle AI nicméně existují „silné důkazy“, že zmíněné rebely zabili vládní vojáci.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Amnesty vyzvala obě strany, aby případy vražd, poprav a dalších zločinů řádně vyšetřily, protože některé případy byly „úmyslně zaznamenány chybně“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám