Hlavní obsah

Albánský premiér kvůli incidentu na fotbale odložil cestu do Bělehradu

– Tirana/Bělehrad

Návštěva albánského premiéra Ediho Ramy v Bělehradu byla odložena o tři týdny. Oznámila to agentura AFP s tím, že premiéři obou zemí se v nedělním telefonickém rozhovoru dohodli přesunout Ramovu cestu do Srbska z 22. října na 10. listopadu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Albánský premiér Edi Rama

Článek

Rozhodnutí o odkladu návštěvy, o které se hovoří jako o historické, se očekávalo kvůli incidentu při úterním fotbalovém utkání reprezentací obou zemí v Bělehradu.

Kvůli napjatým vztahům mezi Srby a Albánci byli fanoušci hostů předem vykázáni z hlediště, nicméně nad hřištěm se objevilo bezpilotní letadélko s vlajkou "velké Albánie" - a vzápětí do sebe pustili hráči obou celků. Přidalo se i několik srbských fanoušků.

Podezření ze zosnování provokace padá podle srbských médií na bratra albánského premiéra Olsiho Ramu. Zatím se však oficiálně nepotvrdilo.

Cesta Ediho Ramy má být první návštěvou vrcholného albánského činitele v Bělehradě po 68 letech a v minulých týdnech byla předem označována za potvrzení zlepšujících se vztahů mezi oběma zeměmi. Srbský premiér Aleksandar Vučić ještě před fotbalovým incidentem označil chystanou návštěvu za šanci "resetovat" dvoustranné vztahy po dlouhé historii napětí mezi Srbskem a Albánií.

"Velká Albánie" je ideou albánských nacionalistů. Podle jejich představ by měla zahrnovat kromě bývalé jihosrbské provincie Kosova i další části Srbska, ale také jih Černé Hory, téměř polovinu Makedonie a severozápad Řecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám