Hlavní obsah

Spojené státy zakázaly vstup zástupcům maďarské vlády kvůli korupci

Právo, ivi
Budapešť

Spojené státy zakázaly vstup na své území několika vládním činitelům a podnikatelům z Maďarska z důvodu korupce. V maďarské televizi to potvrdil chargé d´affaires amerického velvyslanectví v Budapešti André Goodfriend bez uvedení konkrétních jmen.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Jsou zde lidé, přesněji řečeno osobnosti veřejného života a členové vlády, jejichž příjezd do USA není považován za vhodný,“ řekl Goodfriend. Podle amerických zákonů může být vstup do země odmítnut zkorumpovaným vládním činitelům a jiným osobám, které poškozují zájmy Spojených států.

Maďarská média spekulují, že zákaz cestovat do Spojených států postihne také osoby z okolí premiéra Viktora Orbána a vedoucí činitele daňového úřadu.

Chceme důkazy, řekl ministr

Maďarské ministerstvo zahraničí si v této souvislosti předvolalo chargé d´affaires USA. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó vyzval Washington, aby předložil důkazy, na nichž obvinění z korupce zakládá.

„Žádáme americkou stranu, aby nám neprodleně předložila důkazy. Pokud se tak nestane, bude existovat podezření, že Spojené státy chtěly vyvinout nátlak v určitých záležitostech,“ uvedl Szijjártó na tiskové konferenci. Ministr potvrdil, že Spojené státy doposud nekonkretizovaly jména maďarských občanů, jimž zakázaly vstup do země a nepředložily žádné důkazy o údajné korupci.

Internetový server deníku Napi Gazdaság uvedl, že maďarský daňový úřad vyšetřuje působení několika firem s americkou účastí podnikajících na území Maďarska. „Americká strana chce proto ztížit vstup do USA vedoucím představitelům daňového úřadů,“ napsal server. Americké velvyslanectví v Budapešti uvedlo, že nemá informace o žádném postupu maďarských daňových úřadů vůči americkým firmám.

V souvislosti s krokem USA byla na pondělí svolána schůze bezpečnostního výboru maďarského parlamentu.

Maďarští občané, kteří jsou v USA nežádoucí, mají ve Spojených státech podle serveru hvg.hu zablokované účty. Jejich děti, které v USA studují, mohou být podle serveru vyhoštěny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám