Hlavní obsah

Turecká prokuratura uzavřela korupční kauzu spojenou s Erdoganem. Důkazy nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecká prokuratura definitivně uzavřela rozsáhlý korupční skandál, který loni otřásl vládou tehdejšího premiéra, nyní prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na turecká média. Prokuratura prý oznámila, že případ je uzavřen, protože nebyly řádně shromážděny důkazy a rovněž neexistovaly důkazy o páchání nějaké trestné činnosti a nedošlo k odhalení žádného zločineckého gangu.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Recep Tayyep Erdogan zdraví své příznivce v Istanbulu

Článek

V jedné části případu bylo šest desítek lidí obviněno z úplatkářství v souvislosti s vydáváním nezákonných stavebních povolení. Druhá část kauzy se týkala rovněž korupce, ale také podezřelých převodů zlata v rámci banky Halkbank a o to, zda tyto transfery nepředstavovaly porušení mezinárodních sankcí uvalených na Írán.

Erdogan tvrdě vyčistil justici

Vyšetřování korupce začalo loni v prosinci, kdy policie pozatýkala desítky lidí. Informace o vyšetřování si vyžádaly obměnu téměř poloviny tehdejší Erdoganovy vlády a premiér pak tvrdě zakročil vůči justici.

Vláda propustila či přemístila stovky policistů, prokurátorů a soudců a omezila kompetence Nejvyšší rady soudců a prokurátorů (HSYK), která patří k nejvyšším justičním orgánům v zemi. Posílila naopak pravomoci ministra spravedlnosti.

Již letos v květnu turecká prokuratura uzavřela jednu z částí skandálu - zrušila stíhání 60 lidí včetně syna exministra životního prostředí Erdogana Bayraktara. Nyní oznámila, že nebude pokračovat ve stíhání dalších 53 podezřelých, mezi kterými byli mimo jiné dva synové bývalých ministrů, bývalý manažer banky Halkbank a íránsko-ázerbájdžánský podnikatel, napsal turecký deník Hürriyet.

Obvinění se nepodařilo prokázat

Právě íránsko-ázerbájdžánský podnikatel byl původně obviněn z uplácení několika vládní představitelů. Podle prokurátora Ekrema Aydinera se ale obvinění z korupce nepodařilo prokázat. "Stejně tak nebyly objeveny důkazy o nějakém zločineckém spiknutí," dodal Aydiner.

Erdogan tehdy tvrdil, že celý případ je rozsáhlým spiknutím proti jeho kabinetu a hlavně proti němu samotnému. Stojí prý za ním jeho rival - v USA žijící umírněný islámský duchovní Fethullah Gülen, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a k justici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám