Hlavní obsah

Zeman se v Miláně neoficiálně sešel s Lavrovem

Milán
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek na okraj evropsko-asijského summitu ASEM v Miláně sešel k neformálnímu jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Právu to řekl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Miláně

Článek

Tématem asi 45minutové schůzky bylo aktuální dění ve světě, mimo jiné i krize na Ukrajině. Ta je také jedním z hlavních témat summitu, v jehož rámci se v pátek sejdou ruský prezident Vladimir Putin s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem za účasti německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Francoise Hollanda, poté by se mohlo uskutečnit ještě přímé jednání Putina s Porošenkem.

Na východě Ukrajiny nyní platí příměří mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty, které je ale neustále porušováno. Právě dodržování příměří přitom EU i USA považují za klíčové v otázce možného uvolňování sankcí, které Brusel s Washingtonem vůči Moskvě uvalily.

Francouzský prezident uvedl, že pokud bude příměří dodržováno, dodá země galského kohouta Rusku objednanou výsadkovou loď třídy Mistral.

Reklama

Výběr článků

Načítám