Hlavní obsah

Kosovan zavlekl svého osmiletého syna do Sýrie mezi džihádisty

Priština

Kosovské rozvědce se ve spolupráci s tureckými kolegy podařilo dostat ze Sýrie zpět osmiletého chlapce, jehož do válkou stižené země odvezl v létě jeho otec. Ve čtvrtek to oznámil kosovský premiér Hashim Thaçi.

Foto: ČTK/AP

Osmiletý Erion Zena po shledání se svou matkou Pranverou Abaziovou.

Článek

Byla to „složitá a nebezpečná“ operace, která se povedla díky pečlivému naplánování, řekl podle stanice BBC Thaçi. Podrobnosti záchranné akce šéf vlády nesdělil. Uvedl jen, že ji povolil společně s kosovskou prezidentkou Atifete Jahjagaovou.

Osmiletého Eriona Zenu odvezl do Sýrie jeho otec. Matka o tom neměla ponětí, otec tvrdil, že chlapce bere na výlet do hor. Namísto toho se s ním vydal do Albánie. Odtud letěli do Turecka, které bylo přestupní stanicí před cílem cesty v Sýrii.

Rodina byla s chlapcem sporadicky ve spojení. Hoch uvedl, že otec je ve výcvikovém táboře povstalců. Na internetu se později objevila Erionova fotografie u černé vlajky radikálů z Islámského státu. Otec prý nyní bojuje v Iráku a nemá o synovi zprávy.

Erionův bratranec řekl BBC, že o chlapce bylo v Sýrii zřejmě dobře postaráno, nicméně teď je trochu zmatený a moc nemluví.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

V Sýrii bojují stovky Evropanů. Má se za to, že je mezi nimi zhruba 200 Kosovanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám