Hlavní obsah

Žádný rozkol v Kremlu nemáme, popřel spekulace Putinův kancléř

– Moskva

Spekulace o rozkolu v nejvyšších kremelských kruzích v důsledku protiruských sankcí Západu ve čtvrtek důrazně popřel vlivný šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov. V rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda řekl, že „se stoprocentní jistotou” může pověsti o rozkolu politických špiček popřít. Sázky na něco podobného jsou prý hloupé, naivní a směšné.

Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Agresivní ruská politika vůči Ukrajině a následné západní sankce vyvolaly podle západních analytiků v Kremlu napětí. Proti armádním jestřábům usilujícím o násilný postup vůči Kyjevu údajně stojí diplomatická a podnikatelská lobby, která se obává mezinárodní izolace. Mocné ruské oligarchy navíc vyděsil nedávný tvrdý postup Kremlu proti miliardáři Vladimiru Jevtušenkovi, který byl obviněn z praní špinavých peněz.

„Mohu se stoprocentní jistotou říct, že žádný rozkol není. A jestli někdo něco takového očekával, bylo to hloupé, naivní a směšné,” řekl kancléř Ivanov ruskému listu. I veškeré západní sankce jsou podle něj projevem hlouposti a snahy uškodit. „K ničemu to nevede. A pokud jde o mě, není to poprvé a zvykat si nemusím,” poznamenal ruský politik, který byl rovněž zařazen na sankční seznam Západu.

Kauza Jevtušenkova, který patří do skupiny nejbohatších Rusů, podle Ivanova rozhodně k masovému útěku ruských miliardářů nepovede. „Velká většina našich podnikatelů jsou vlastenci,” zdůvodnil své přesvědčení. A pokud někdo na Západ uprchl, pak prý šlo o podvodníky, kteří se za hranicemi ukrývají před zaslouženým trestem. „Utekli, aby se nedostali za mříže, a nyní se vydávají za oběti krvavého ruského režimu,” zdůraznil kancléř.

Reklama

Související články

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za...

Výběr článků

Načítám