Hlavní obsah

Putin s Porošenkem potvrdili další přímá jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko si v úterý večer telefonovali a potvrdili, že se na konci týdne setkají v Itálii. Na okraj evropsko-asijského summitu ASEM mají mluvit o dodávkách ruského plynu Ukrajině a o situaci v Donbasu, zatím ale není potvrzeno bilaterální jednání.

Foto: Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin s Porošenkem podle vyjádření Kremlu mluvili po telefonu o „možných opatřeních k nastolení míru na východní Ukrajině“. Tam se navzdory platnému příměří znovu rozhořely tvrdé boje armády se separatisty. Kyjev obviňuje Moskvu z podpory povstalců, ta to popírá.

Dvoustranná schůzka ruského prezidenta Vladimira Putina s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem tento týden v Miláně zatím dohodnuta není. Připravuje se ale jednání ve čtyřčlenném formátu, kterého by se oba zúčastnili společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, řekl TASSu Putinův poradce Jurij Ušakov.

"Jedná se o účasti našeho prezidenta na setkání v takzvaném normandském formátu," který, jak upřesnil, zahrnuje Putina, Porošenka, Merkelovou a Hollanda. Tento formát je podle jeho vyjádření už vyzkoušený, pokud jde o "ukrajinské téma". Nevyloučil, ale že by po čtyřstranných jednáních mohla proběhnout i bilaterální schůzka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští rebelové obsadili továrnu v Doněcku a opravují v ní tankyVideo: Reuters

Rusko v červnu omezilo dodávky plynu na Ukrajinu. Plynárenská společnost Gazprom to zdůvodňuje nezaplacenými pohledávkami. Třetina evropských dodávek plynu pochází z Ruska, přičemž přes Ukrajinu proudí zhruba polovina dodávaného množství.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Konference ASEM se v italském Miláně uskuteční ve čtvrtek a v pátek.

Reklama

Související články

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za...

Výběr článků

Načítám