Hlavní obsah

Souzený terorista měl v Británii Blairovu adresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýňan Erol Incedal plánoval v Británii rozsáhlý teroristický útok. Měl se podobat bombajskému, kde skupina teroristů ochromila města a zabila 174 lidí. Podle žaloby také mínil útočit na významné osobnosti, měl i adresu tehdejšího premiéra Tonyho Blaira.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský soud Old Bailey, kde za zavřenými dveřmi soudí Incedala.

Článek

Incedal popírá, že by plánoval jakýkoli teroristický útok. Žádný plán hotový neměl. Podle žaloby je ale klíčové, že měl u sebe adresu Tonyho Blaira. Žalobce Richard Whittam uvedl, že je přesvědčen, že Incedal plánoval útok na značný počet jednotlivců, na významné jedince nebo nevybíravý útok jako v Bombaji v roce 2008.

To podle něj plyne z narážek v emailech, kde útoky jako v Bombaji (anglicky Mumbai) mělo evokovat spojení „mo88m 55bayy style.“ Shluk znaků „k 11 22 aaa shhh“ zase měl symbolizovat kalašnikov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z toho neplyne, že už měl jasný cíl nebo přesný plán.

Incedal byl zadržen policií v říjnu spolu s Mounirem Ramoulem-Bouhadjarem poté, co mu byla na konci září namontována do jeho mercedesu štěnice. Oba měli v pouzdře na iphony paměťové karty s plánem na výrobu bomby. Incedal také na svém mobilu vyhledával na internetu stránky s informacemi o Islámském státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám