Hlavní obsah

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za nezákonné a poškozující vzájemný obchod. Ruská měna zároveň zaznamenala další propad. Podle Lavrova se obě strany musejí rozhodnout, zda jsou partnery, nebo soupeři.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Během našich předchozích kontaktů jsme zmiňovali, že vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií se dostaly do jakéhosi okamžiku pravdy, kdy potřebujeme rozhodnout o dlouhodobém směru spolupráce a odpovědět na otázku – jsme navzájem strategičtí partneři, nebo zůstáváme geopolitickými rivaly,“ řekl Lavrov na zasedání Společnosti evropského obchodu.

Lavrov tvrdě odsoudil sankce uvalené na Ruskou federaci kvůli vměšování Moskvy do dění na Ukrajině: „Pokus poškodit (vzájemné) ekonomické vztahy nepřispěje k obchodním aktivitám. Nahlížíme na restrikce zavedené Evropskou unií jako na nezákonnou akci, která nepřispívá ani k deeskalaci konfliktu, ani k ochraně ukrajinského lidu.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruský ministr zahraničních věcí dodal, že ti, kdo dělají taková rozhodnutí, „potřebují vysvětlit, že takovéto hry s ekonomikou jsou nepřípustné“. Podle agentury Interfax zmínil, že sankce poškozují i samotnou EU: „Podle předběžných odhadů Evropské komise, které byly provedeny v létě, mohou stát celkové škody, které EU utrpí, daňové poplatníky EU v tomto roce 40 miliard eur a 50 miliard v příštím.“

Varoval, že tyto sumy nemusejí být konečné.

Lavrov také řekl, že sankce mají zrušit ti, kdo je zavedli. Odmítl, že by Rusko mělo napřed splnit nějaké podmínky: „Přirozeně neplánujeme projednávání podmínek, které by vedly ke zrušení sankcí.“

Rubl na minimu

Přesto bylo z jeho slov patrné, že sankce dělají Moskvě problémy. To potvrdil i další propad rublu na minimální hodnotu vůči euru i dolaru. Ráno se dolar prodával za 40,69 rublu a euro za 51,65 rublu, uvedla agentura Reuters.

Lavrov také upozornil, že evropští lídři podporují v Kyjevě jednu z válčících stran a dělají to navzdory přání svého lidu.

Jednání s Kerrym

Už v pondělí Lavrov hovořil po telefonu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Během asi desetiminutového rozhovoru vyjádřil obavy ze vzrůstajícího násilí na východě Ukrajiny, uvedla ČTK.

„(Lavrov) zdůraznil nezbytnost toho, aby bojující strany přísně dodržovaly podmínky minské dohody o příměří,“ uvedlo o telefonátu ruské ministerstvo zahraničí. Lavrov při rozhovoru s Kerrym podle agentury TASS zdůraznil, že je nutné stáhnout těžké zbraně a umožnit práci kontrolorů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Americké ministerstvo zahraničí prohlásilo, že pro příměří znamená pokračující násilí na východní Ukrajině nadměrný tlak. „Rusko musí využít svého vlivu na separatisty a okamžitě tyto útoky ukončit,“ prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psakiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám