Hlavní obsah

Poltorak se stal ministrem obrany Ukrajiny v době sílících útoků separatistů

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý schválil nového ministra obrany, stal se jím dosavadní velitel Národní gardy Stepan Poltorak. Je už čtvrtým šéfem obrany od únorového svržení Viktora Janukovyče. Do úřadu nastoupil v době pokračujících útoků separatistů, které si v pondělí vyžádaly životy sedmi ukrajinských vojáků. V úterý pak zahynulo pět civilistů.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Nový ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak

Článek

Pro Poltoraka hlasovalo téměř všech 247 poslanců, pouze dva pro něj ruku nezvedli, informovala agentura AP. Prezident Petro Porošenko za hlavní důvody nominace 49letého Poltoraka označil schopnosti a autoritu generálplukovníka, který Národní gardě velel od jejího březnového vzniku.

Porošenko Poltoraka představil jako člověka s velkou autoritou uvnitř armády. Prezident od nového ministra očekává, že "pro Ukrajinu vytvoří silný systém obrany".

"Mám jasnou představu o tom, co mám dělat," ujistil Poltorak poslance. "Ukrajina potřebuje mír. Moderní a dobře připravené, mobilní a dobře vybavené ozbrojené síly jsou garantem tohoto míru," prohlásil Poltorak.

Nahradil Valerije Heleteje, který čelil kritice kvůli porážce ukrajinských sil u Ilovajsku. [celá zpráva]

Mrtví civilisté 

V současné době ale Ukrajina čelí zostřujícím se bojům mezi vládními silami a separatisty.

V úterý odpoledne separatisté ostřelovali zátaras u vesnice Sartana ležící nedaleko Mariupole, uvedl mluvčí operace proti separatistům ATO Vladyslav Seleznev. "Při ostřelování zahynulo sedm civilistů, dalších 15 lidí utrpělo zranění. Všichni se vraceli z pohřbu," uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní úřady.

„Sartanu mezi 14:10 a 14:25 (13:10 - 13:25 SELČ) napřed bojovníci ostřelovali minometnými granáty, pěti nebo šesti, pak přiletělo šest raket z Gradů,“ řekl Seleznev Ukrajinské pravdě. Vojáci podle jeho slov zraněni nebyli. Počet obětí ale může být vyšší, střepiny prý zasáhly pohřební průvod.

Mluvčí národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko uvedl pro Ukrajinskou pravdu: "Za posledních 24 hodin v zóně ATO (protiteroristická operace proti separatistům) zahynulo sedm ukrajinských vojáků. Je třeba zdůraznit, že šest našich vojáků zahynulo při provádění protiteroristických opatření následkem explozí min a náloží nastražených teroristy. "

Gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal uvedl, že dva vojáci padli u Luhansku, dalších šest pak bylo zraněno. Podle něj separatisté v úterý od rána polednem ostřelovali dvě kontrolní stanoviště národní gardy. Zapálili dva ukrajinské obrněné transportéry a se stanovišti bylo ztraceno spojení, řekl Moskal a dodal, že zažádal o vyslání posil. Útok byl podniknut v den kozáctva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám