Hlavní obsah

Rozpory mezi doněckými separatisty vyústily v útoky na vůdce povstání

– Kyjev/Doněck

Neznámí útočníci v noci na pondělí ostřelovali automobil jednoho z vůdců vzpoury na východoukrajinském Donbasu Pavla Gubareva. Byl těžce zraněn, když jeho vůz po útoku havaroval. Terčem útoku se stal i předvolební štáb současného premiéra samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Žena s předvolebním plakátem Alexandra Zacharčenka

Článek

K útoku na Gubareva došlo podle povstalecké tiskové agentury Novorossija v Doněcké oblasti na území ovládaném povstaleckými jednotkami. Bývalý doněcký „lidový gubernátor” Gubarev, který je dnes šéfem separatistického hnutí Nové Rusko, jel po silnici spojující Doněck s ruským Rostovem, když byl jeho vůz zasažen palbou ze zálohy. Povstalecký vůdce střelbou zraněn nebyl, ztratil ale kontrolu nad vozidlem a auto nabouralo do stromu. Nyní leží v těžkém stavu v bezvědomí v nemocnici v ruském Rostově na Donu.

Gubarev se letos v březnu prohlásil „lidovým gubernátorem” Doněcké oblasti, ale v bojích se dostal do ukrajinského zajetí. V květnu se v rámci výměny zajatců dostal zpátky na Donbas, kde se postavil do čela hnutí Nové Rusko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko

Agentura Novorossija označila atentát za čin „kyjevské junty”. Podle ukrajinských médií může být útok na Gubareva součástí soupeření jednotlivých separatistických skupin před místními volbami, které chtějí povstalci uspořádat počátkem listopadu. Ukrajinska pravda informovala o útoku skupiny radikálních separatistů Igora Bezlera na předvolební štáb současného premiéra Zacharčenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám