Hlavní obsah

Udělaly jsme chybu, tvrdí rakouské džihádistky a chtějí zpátky domů

Novinky, bok

Dvě mladé rakouské dívky, které v dubnu opustily zemi a přidaly se v Sýrii k místním džihádistům, jsou prý stále naživu a chtějí se vrátit zpátky domů. Jsou velmi nespokojené se současným životem a litují svého dřívějšího rozhodnutí.

Foto: Interpol

Sabina Selimovičová (vlevo) a Samra Kesinovičová

Článek

Jak uvedl server Dailymail, obě dívky jsou stále naživu, přestože se minulý měsíc spekulovalo o tom, že jedna z nich může být po smrti. [celá zpráva]

Šestnáctiletá Samra Kesinovičová a patnáctiletá Sabina Selimovičová, dcery přistěhovalců z Bosny žijících ve Vídni, v dubnu tohoto roku opustily zemi poté, kdy si osvojily radikální myšlenky při návštěvách jedné z mešit. Odcestovaly do Sýrie, kde se chtěly účastnit svaté války. Doma nechaly vzkaz: „Nehledejte nás. Budeme sloužit Alláhovi a zemřeme pro něj.”

Informace o mezinárodním džihádu dívky vyhledávaly také na internetu, kde na sociálních sítích později umístily fotografie, na nichž jsou celé zahalené v černých burkách a v rukou třímají útočné pušky. Podle rakouských úřadů byly účty dívek na sociálních sítích úmyslně zmanipulovány a zprávy klamavě informovaly o zdejším životě tak, aby přesvědčily i další dívky, aby zamířily do Sýrie.

Všeobecně se má za to, že se dívky krátce po příjezdu do Sýrie vdaly za zdejší džihádisty a v současné době jsou prý obě těhotné.

Chtějí zpátky domů 

Člen nejmenované bezpečnostní služby před několika dny informoval rakouská média, že se dívkám povedlo kontaktovat rodiny s tím, že mají všeho dost a chtějí se vrátit domů.

Úřady nicméně uvádějí, že v současnosti je minimální šance, že by mohly vrátit domů. Hlavně poté, co se staly mezinárodně „slavné” a jejich fotky obletěly svět.

„Hlavní problém je v tom, když se lidé chtějí vrátit zpět do Rakouska. Jakmile jednou odejdou, je to téměř nemožné,” uvedl mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundboeck.

V současné době je uváděno, že v zahraničí bojuje po boku džihádistů na 130 rakouských občanů.

Zhruba polovina rakouských džihádistů pochází podle úřadů z Kavkazu a mají platné povolení k pobytu v Rakousku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám