Hlavní obsah

Rodiče ve Francii nenechali očkovat své děti, hrozí jim dva roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve francouzském Auxerre ve čtvrtek začal proces s Markem a Samiou Larereovými, kteří nenechali své dvě děti ve věku 15 měsíců a tři roky očkovat, přestože je to v zemi povinné. Mladým rodičům podle francouzských médií hrozí dva roky za mřížemi a pokuta 30 tisíc eur (824 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Existují nyní seriózní studie, které dokazují, že vakcíny mohou našim dětem více ublížit než je ochránit. Jsou v nich přísady jako rtuť a hliník, které jsou nebezpečné," říká matka Samia Larereová. Ona ani manžel Marc nejsou v žádné sektě ani vedeni žádným náboženstvím, jen se hlásí k "jemným" lékařským postupům a nedůvěřují mocným farmaceutickým firmám.

Francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová ve čtvrtek krátce před zahájením procesu prohlásila, že očkování dětí zachraňuje životy a že přísady ve vakcínách nepředstavují zvláštní riziko. Ve Francii podle ní vzniká jakési hnutí nedůvěry vůči vakcínám, což ji zneklidňuje. "Svoboda končí tam, kde začíná veřejné zdraví," zdůraznila politička.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bez očkování nesmí do školky

Ve Francii jsou ze zákona povinné jen tři vakcíny, a to proti záškrtu, tetanu a dětské obrně. Bez potvrzení o provedeném očkování nejsou děti v zemi brány do školských ani dalších podobných kolektivních zařízení.

V Česku je povinné očkování dětí kombinovanou vakcínou (hexavakcínou), která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. I zde probíhá diskuse o bezpečnosti a nezbytnosti tohoto očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám