Hlavní obsah

Slovinská expremiérka rezignovala na post v Evropské komisi, slyšení nezvládla

Brusel
Aktualizováno

Bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková rezignovala na funkci v budoucí Evropské komisi. V prohlášení to ve čtvrtek oznámil předseda příští komise Jean-Claude Juncker. Bratušeková, která měla být místopředsedkyní komise pro energetickou unii, tento týden nezvládla slyšení v Evropském parlamentu a nezískala podporu příslušných výborů.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Slovinská expremiérka Alenka Bratušeková při pondělním slyšení před výbory europarlamentu pro životní prostředí a pro průmysl, výzkum a energetiku.

Článek

„Její rozhodnutí je výrazem oddanosti Evropské unii, Slovinsku a demokratickému procesu,” uvedl Juncker.

Bratušeková mu prý svým rozhodnutím pomáhá dořešit složení jeho Evropské komise, na něm pracuje společně s členskými zeměmi a europarlamentem. Juncker dodal, že je v této věci v těsném kontaktu se slovinským premiérem Mirem Cerarem a vedením europarlamentu.

Sama Bratušeková svůj rezignační dopis zveřejnila na sociální síti Facebook. V doprovodném textu uvedla, že končí, neboť nechce komplikovat proces jmenování nové Evropské komise. Podotkla, že je si vědoma své odpovědnosti za vzniklou situaci, ale také všech okolností jmenování.

„Doufala jsem, že Slovinsko v komisi získá silnou pozici a že se u tak důležité kandidatury domácí politika sjednotí. Mé hodnocení bohužel nebylo správné,” napsala.

Výbory ji nepotvrdily

Slovinská expremiérka Bratušeková byla jediná z 27 budoucích komisařů a místopředsedů komise, kterou výbory europarlamentu odmítly potvrdit. Slyšení absolvovala v pondělí a ve středu proti ní hlasovalo 112 členů výborů pro životní prostředí a pro průmysl, výzkum a energetiku, pro bylo jen 13.

Kritizována byla nejen za malou znalost přiděleného portfolia, ale také za to, že se do komise za Slovinsko v podstatě nominovala sama.

Na vládě v Lublani nyní bude, aby přišla s novým jménem. Dvě největší evropské politické frakce – lidovci z EPP i socialisté z S – ve čtvrtek daly najevo, že by podpořily kandidaturu současné socialistické europoslankyně Tanjy Fajonové, která má prý potřebné zkušenosti i znalosti.

Jejich vyjádření odmítl slovinský europoslanec z liberální ALDE jako nepřípustný nátlak na suverénní rozhodování jeho vlády. Bratušeková se právě k této frakci hlásila.

Evropský parlament o komisi hlasuje jako o celku. Letos by se tak mělo stát 22. října, aby se Junckerův tým mohl ujmout práce od počátku listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám