Hlavní obsah

Za boj na Ukrajině hrozí sedm let vězení, varovala Bělorusy KGB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská tajná policie KGB před několika dny varovala běloruské občany bojující či hodlající bojovat na východě Ukrajiny před trestním postihem. Uvedlo to ruské vydání BBC. Velitel ukrajinského dobrovolnického praporu Donbas přiznal, že mezi jeho muži jsou i Bělorusové.

Foto: Reuters

Ukrajinka míjí hlídkující dobrovolníky z praporu Donbas, mezi nimiž měli být i Bělorusové.

Článek

To, že KGB varovala před zapojením do bojů, naznačuje, že se Bělorusové bojů účastní nebo mají zájem se do nich zapojit. Tresty za verbování, vycvičení a financování žoldnéřů v délce 7 až 15 let vězení a za účast v ozbrojených konfliktech v cizích státech (od tří do sedmi let) jsou už dávno součástí běloruských zákonů.

Podle šéfa KGB Valeryje Vakulčyka zatím žádní Bělorusové stíháni nejsou. „Pokud se takový případ objeví, média se o tom dozvědí,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kolik Bělorusů bojovalo se zbraní v ruce na Ukrajině, ale nevědí ani v Minsku, ani v Kyjevě.

Bělorusů v praporu Donbas má být „hodně“

Běloruskému novináři Emiceru Lukašukovi velitel ukrajinského praporu Donbas Semen Semenčenko řekl, že mezi dobrovolníky jsou i Bělorusové, ale jejich počet neupřesnil. „Nejdříve řekl, že 15. Ale při další schůzce odpovídal, že hodně.“

Další případy účasti Bělorusů sice vyvolaly pozornost médií, ale nepotvrdily se, což byl případ tzv. ostřelovačky z Borisova Natalji Krasovské, která řekla v červnu, že se v květnu dobrovolně přidala k separatistům a „zabíjí nepřátele“. Brzy nato se rozneslo, že Krasovská utrpěla těžké zranění u Slavjanska, a objevovaly se a dementovaly zprávy o zajetí. Redaktor ruského listu Komsomolskaja pravda tvrdil, že Krasovská padla v polovině září. Četné pokusy reportérů nalézt její rodiče neuspěly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám