Hlavní obsah

Ukrajinci se bojí o bezpečnost, polovina jich chce návrat k jaderným zbraním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Skoro polovina Ukrajinců se domnívá, že nová vláda není schopná zajistit bezpečnost, svrchovanost a územní celistvost země. Ještě víc je jich přesvědčeno, že by se země měla opět zařadit mezi jaderné mocnosti. Plyne to z průzkumu Razumkovova centra, o němž informovala agentura Interfax-Ukrajina.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru.

Článek

Podle průzkumu z druhého zářijového týdne si 46,2 procenta Ukrajinců myslí, že vláda není schopna zemi ochránit a udržet její celistvost. Pouze 26,1 procenta respondentů se domnívá, že to zvládne. Jen 10,7 procenta oslovených je přesvědčeno, že současná ukrajinská politika v oblastech bezpečnosti a obrany plně odpovídá zájmům země.

V souvislosti s tím se 49,3 procenta Ukrajinců domnívá, že by Kyjev měl opět vlastnit jaderné zbraně. Proti návratu mezi jaderné mocnosti je 27,7 procenta respondentů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O jaderný status Ukrajiny mají zájem především obyvatelé západních a centrálních oblastí (64,3 procenta a 60,3 procenta). Na jihu návrat mezi jaderné mocnosti podporuje 39,5 oslovených, na východě 36,8 procenta, tam je ale proti němu 39,5 procenta osob.

Ukrajina patřila mezi jaderné mocnosti po rozpadu Sovětského svazu, ale vzdala se jich v rámci likvidace jaderných zbraní. Budapešťské memorandum z konce roku 1994 jí za to výměnou garantovalo územní celistvost. Letošní ruská anexe Krymu je jeho porušením.

Většina chce Donbas jako součást Ukrajiny

Podle jiného průzkumu, který provedla agentura KMIC a o němž informuje server DT, si většina obyvatel Donbasu přeje, aby oblast zůstala součástí Ukrajiny, ovšem měla větší pravomoci. Tento názor zastává 46 procent oslovených. Pro nezávislost Donbasu je 26 procent respondentů a 16 by upřednostňovalo, kdyby byl součástí Ruska. Jen sedm procent obyvatel oblasti si přeje, aby byla situace jako dříve.

Jiné výsledky ale dal průzkum na celé Ukrajině, kde jen pět procent z oslovených souhlasí s připojením Donbasu k Rusku a sedm procent je pro jeho nezávislost.

Naopak největší počet respondentů – 45,5 procenta – je pro zachování dosavadního stavu. S většími pravomocemi pro Donbas v rámci Ukrajiny souhlasí 32,5 procenta lidí. Průzkum se konal v třetím zářijovém týdnu na 110 místech Ukrajiny s výjimkou Krymu a Luhanské oblasti, kde se bojovalo.

Anketa

Měla by mít Ukrajina znovu vlastní jaderný arzenál?
Ano
13 %
Ne
87 %
Celkem hlasovalo 5388 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám