Hlavní obsah

Na Duklu se vrátila socha československého vojáka

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

U příležitosti 70. výročí karpatsko-dukelské operace byla v pondělí odhalena replika původní sochy československého vojáka, která byla součástí dukelského památníku. V 50. letech komunistický režim sochu vojáka odstranil a nechal zničit.

Foto: Jan Koller, ČTK

Zprava slovenský prezident Andrej Kiska, ministr obrany Martin Glváč a brigádní generál Ján Iľanovský odhalili 6. října kopii původní sochy československého vojáka během vzpomínky na 70. výročí Karpatsko-dukelské operace v areálu památníku na Dukle.

Článek

V roce 1964 bylo na jeho místě odhaleno sousoší Jána Kulicha znázorňující ženu děkující sovětskému vojákovi za osvobození. Toto sousoší bylo nyní přemístěno do vestibulu vyhlídkové věže u Dukelského průsmyku. Proti tomu protestovala rodina sochaře Kulicha a situaci chce konzultovat s právníky. Slovenské ministerstvo kultury však uvedlo, že přemístěním sochy nedošlo k porušení autorského práva.

Ředitel Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič uvedl, že výměna soch nemá nic společného se současnou politickou situací a záměrem bylo pouze vrátit památník do stavu, jak vypadal při odhalení v roce 1949.

„Autorem původní sochy československého vojáka vzdávajícího k poctě zbraň svým padlým spolubojovníkům byl Jan Adolf Vítek. Ta byla v 50. létech odstraněna a zničena. Přistoupili jsme k realizaci vyhotovení její věrné kopie. Vycházeli jsme z archivních dokumentů a dobových fotografií,“ uvedl Čaplovič.

Přemístění sochy vyvolalo kritiku

Politolog Euard Chmelár kritizoval přemístění Kulichovy sochy a připomněl, že v bojích o Duklu zahynulo 13 tisíc sovětských vojáků. „Dokdy budeme neustále odstraňovat památníky? Dokdy budeme amputovat útržky naší historické paměti?“ zlobí se Chmelár.

„Sochu jsme nezlikvidovali, nezavřeli do depozitu, nezničili, jak se to často dělalo za bývalého režimu,“ zdůraznil Čaplovič.

Na dukelském památníku byl opětovně odhalen také původní československý státní znak. Pod kovovým státním znakem z komunistického období se totiž ukrýval původní kamenný československý státní znak z roku 1949. „Vrátili jsme památníku vzhled, jaký měl v době, kdy byl odhalen,“ zdůraznil Čaplovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám