Hlavní obsah

V Doněcku opět umírali civilisté navzdory příměří

Kyjev

Měsíc po uzavření příměří mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty na východní Ukrajině čelil dnes Doněck jako hlavní povstalecká bašta opět dělostřeleckému ostřelování, které si podle místních úřadů vyžádalo dva mrtvé a osm zraněných z řad místních obyvatel. „Po celý den neutichly výstřely a výbuchy,” uvedla doněcká radnice na svém webu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Separatista se v Doněcku dívá na vrak zasaženého automobilu.

Článek

Ruská média obviňují z ostřelování dříve milionového města ukrajinskou armádu, ukrajinské sdělovací prostředky zase přičítají vinu separatistům, podporovaným Rusy, jakkoli Moskva jakékoliv angažování v konfliktu stále popírá.

"Žádné příměří není, poslouchejte," doporučila zpravodaji AFP v centru Doněcka Jekatěrina Manannikovová a mávla rukou k letišti, odkud byly slyšet exploze salv z raketometů. O letiště armáda a povstalci stále svádějí úporné boje.

Ukrajinská bezpečnostní rada podle agentury Unian obvinila "teroristy a ruské žoldnéře" z porušování příměří a palby na vojenské pozice i na dalších místech Doněcké a Luhanské oblasti a porušování "nárazníkové zóny", ze které měly obě strany stáhnout těžké zbraně. Kupříkladu v blízkosti přístavního města Mariupolu, které zůstalo v ukrajinských rukou, prý neustále střílejí povstalecké tanky, nejspíše jako demonstrace síly.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal více než 3600 mrtvých a téměř 8500 raněných. Skoro 380.000 lidí uprchlo z oblasti bojů do jiných končin Ukrajiny, dalších 426.000 do okolních zemí. A před měsícem dohodnuté příměří se neustále porušuje.

Reklama

Související články

Separatisté útočí na doněcké letiště

Ukrajinští vojáci během posledních 24 hodin odrazili dva útoky separatistů, kteří se pokoušejí plně ovládnout doněcké letiště. Od pátečního rána také ostřelují...

Výběr článků

Načítám