Hlavní obsah

Katalánské referendum se bude konat navzdory verdiktu soudu

Barcelona
Aktualizováno

Referendum o nezávislosti Katalánska se 9. listopadu uskuteční. Tamní vláda se rozhodla pokračovat v přípravách lidového hlasování navzdory rozhodnutí španělského Ústavního soudu o pozastavení referenda. V pátek to oznámil předseda katalánské vlády Artur Mas.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Artur Mas

Článek

Mluvčí katalánské vlády už v pondělí avizoval, že je připravena pokračovat „v procesu směřujícím k referendu“, i když kampaň přerušila.

Španělský Ústavní soud v pondělí sdělil, že musí zvážit, zda nezávazné katalánské referendum neporušuje španělskou ústavu. Reagoval tak na žádost ústřední vlády v Madridu, která chce, aby soud označil referendum za nezákonné.

Závazné referendum zakázali

Katalánský plebiscit by měl dopomoci ekonomicky významnému regionu s vlastním jazykem a kulturou k politické i hospodářské nezávislosti na Madridu.

Foto: , Novinky

Volání po samostatnosti sílí mezi Katalánci od roku 2010, kdy Ústavní soud upravil podmínky autonomie Katalánska, kromě jiného odstranil uznání katalánského "národa". Když Madrid v roce 2012 navíc zamítl přiznat Katalánsku více autonomie ve výběru a správě daní, rozhodl se předseda vlády autonomní španělské oblasti Katalánsko Artur Mas uspořádat referendum.

Výsledek chystaného referenda není na Španělsku právně vymahatelný. Závazné referendum již dříve zakázal španělský parlament i Ústavní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám